Kriptovalutákkal való fizetés – ezek a cégek fogadják el a bitcoint fizetőeszközként

Manapság egyre csak növekvő népszerűségüknek köszönhetően, a kriptovaluták témájával foglalkozó cikkekkel vannak tele a hírportálok. Sőt, már a mainstream média is kezdi felkapni az egész kriptovaluta “őrületet” és hol magasztaló, hol becsmérlő szavakkal illeti azt. 

A digitális fizetőeszközök adásvétele már gyakorivá, mi több, egyenesen mindennapossá vált az utóbbi időkben. Azonban lehetőségeink arra, hogy fizethessünk, s elkölthessük kriptovalutáinkat sajnos jelen pillanatban még elég korlátozottak. Ezalatt nem csupán az értendő, hogy a hozzá szükséges technika jár még gyerekcipőben, de általános volatilitásuk miatt is gyakran ütközhetünk falakba.

Ámde már látni a fényt az alagút végén, hiszen megállás nélkül gyarapszik azoknak a multinacionális vállalatoknak a száma, amelyek támogatják a kriptovalutákkal való fizetést. A skála rendkívül sokszínű, az élelmiszeriparban foglalatoskodó cégektől kezdve egészen a légitársaságokig terjed.

Az alábbiakban tehát olyan közismert vállalatokat veszünk sorba, amelyek lehetővé teszik fogyasztóik számára a kriptovalutás fizetési élmény megélését.

Paying methods

Tesla

Az elektromos meghajtású autókat gyártó vállalat alapítója, Elon Musk, úgymond se veled, se nélküled kapcsolatot ápol a digitális fizetési eszközökkel. Viszont annak ellenére, hogy gyakorta nehézségekbe ütközik a kriptovalutákat illetően, Musk a bitcoin egyik legnagyobb támogatója. Miután ez év februárjában a cég közel másfél milliárd dollárt fektetett kriptovalutákba, fizetési rendszerüket is ehhez mérten alakították át. Bejelentették ugyanis, hogy ezentúl Amerikában már bitoinnal is tudnak majd fizetni a vevők gépjárműveikért. Azonban ezt a döntést sajnos hamar el is kaszálták. Tudniillik a Tesla egy újabb nyilatkozatában közzétette, hogy minden bitcoinos fizetést felfüggeszt egészen addig, amíg az érmék legalább 50%-a nem megújuló energia felhasználásával lesz bányászva.

Microsoft

A világ egyik legnagyobb szoftverfejlesztő cégeként a Microsoft-nak is hangsúlyos, hogy engedélyezze a bitcoin tranzakciókat rendszerein belül. Ezáltal felhasználóik számos, a vállalat által nyújtott szolgáltatásért fizethetnek kriptovalutákkal – ilyen például a Skype vagy az Xbox Live is. Emellett, a blokklánc technológiát kihasználva létrehozták az ION-t, amely egy kétszintű hitelesítési rendszer. Így ügyfeleik sokkal könnyebben, digitális azonosítók segítségével bonyolíthatják le ügyleteiket.

Starbucks

Egy nagy tömegeket megmozgató kísérlet után ezentúl a kávéházlánc üzleteiben is lehet majd kriptovaluták felhasználásával fizetni. Ehhez pedig a Bakkt nevű applikációra van szükség, amely egyszerűen csak átalakítja a bitcoint a fizetés során.

Paypal

A tavalyi év októberében a vállalat bejelentette, hogy kliensei a továbbiakban zavartalanul vásárolhatnak, adhatnak el, illetve tárolhatnak kriptókat Paypal fiókjukon (ezek a kriptovaluták pedig a bitcoin, az ethereum, a litecoin és a bitcoin cash). Az egyetlen (viszont elég méretes) hátrány az az, hogy a tárcán tárolt összeget nem lehet átutalni egy másik fiókba.

The Pavilions Hotels & Resorts

A hongkongi székhelyű szállodalánc lett az első nemzetközi hotel, amely digitális fizetőeszközöket is elfogad szállás ellenében. A Coindirect platformmal kötött megállapodásuknak köszönhetően 40 különböző token-t lesznek majd képesek elfogadni világszerte.

 

Amazon

Az elektronikus kereskedelemmel foglalkozó cég, a Facebook-hoz hasonlóan, a saját kriptovalutáját tervezi kibocsátani a közeljövőben. Ugyanakkor az árucserék során közvetlenül nem lehet kriptovalutákkal fizetni. Azonban a Bitrefill cégen keresztül a vásárlók Amazon utalványokat vehetnek, valamint átválthatják bitcoinjaikat például ajándékkártyákra vagy feltöltőkártyás mobiltelefonokra.

AXA Insurance

Április óta már az AXA biztosító svájci ügyfelei is kifizethetik számláikat BTC-t használva. Egy 2019-es felmérés mutatott rá arra, hogy a 18 és 55 év közöttiek egyharmada érdekelt a kriptovaluták világában és birtokolnak is efféle fizetőeszközöket. Ezáltal a számlák már hivatkozási kódokkal vannak ellátva, amelyek a Bitcoin Suisse váltóplatform alkalmazásával átalakítják a kriptókat svájci frankra.

Coca Cola

Az Amatil, az üditőital palackozója és disztribútora az ázsiai-csendes-óceáni térségben, a Centrapay platformmal együttműködve már kriptovalutákat is elfogad termékeiért cserébe. 2020 óta pedig több, mint 2000 olyan automata működik Ausztráliában és Új-Zélandon, amelynél kriptóval is fizethetnek a szomjukat oltani kívánók.

Visa

A bank- és hitelkártya szolgáltató márciusban bejelentette, hogy a Crypto.com segítségével azon szorgoskodik, hogy fizetési rendszerében minél hamarabb elérhető legyen a kriptovalutákkal való fizetés opciója. Jelenleg a USD Coin (USDC) stabilcoin használata lett jóváhagyva, de ez a lista a jövőben bővülhet.

 

airBaltic

2014-ben a lett légitársaság volt a világon az első olyan légi közlekedésben érdekelt vállalat, amely hivatalosan elfogadta a BTC-t a repjegyek kifizetése során.

Lush

A kézzel készült kozmetikai cikkeket forgalmazó Lush már az elsők között, 2017-ben engedélyezte a bitcoinos fizetést weboldalán a Bitpay.com-mal együttműködve.

Expedia

A világ egyik legkimagaslóbb utazási irodája a Travala szállásfoglalási felülettel társulva már összesen több, mint 30 kriptovalutát fogad el fizetési eszközként. Az utazni vágyók pedig nem kevesebb, mint 700 000 hotel és szálloda közül választhatnak igényeik szerint globálisan.

LOT Polish Airlines

Az airBaltic példáját követve a LOT Lengyel Légitársaság is úgy döntött, hogy a bitcoint is felveszi fizetési módjai közé. Ugyan az elhatározás 2015-ben született meg, még mindig ez az egyetlen európai légitársaság, amely jóváhagyja a kriptovalutás tranzakciókat.

Forrás: euronews.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük