Izland nem ad áramot az újonnan érkező bitcoin bányászoknak

December 7-től kezdődően Izland nem fogad új bitcoin bányászokat, mivel több technikai probléma is felmerült az ország energiaszolgáltatójánál.

A Landsvirkjun izlandi villamosenergia-szolgáltató vállalat csökkentette az általa biztosított árammennyiséget egyes iparágak, köztük az alumíniumkohók és a bitcoin bányászok számára.

A szigetország energiaszolgáltatójának képviselője arról számolt be, hogy kénytelen volt csökkenteni a délnyugati bitcoin bányászok és különböző ipari létesítmények számára adott energiamennyiséget mivel egy rakás probléma merült fel az utóbbi időben. Többek között egy erőműben történtek fennakadások, illetve a víztározók szintje is drasztikusan lecsökkent.

Az ország már régóta vonzó hely a kriptovaluta bányászok számára, mivel Izland geotermikus energiában bővelkedik, amelyet olcsó és bőséges megújuló energiaforrásként tartanak számon. December 7-től kezdve azonban határozatlan időre a Landsvirkjun elutasítja a bányászati tevékenységhez szükséges áramra vonatkozó új kérelmeket.

A kanadai Hive Blockchain Technologies, a Genesis Mining és a Bitfury Holding a három fő bitcoin bányászati vállalat nemrég nyitott új létesítményeket Izlandon.

A bányászok gőzerővel próbálnak környezetbarát módon bitcoint bányászni, amihez Izland eddig kiváló színhely volt. A Cloud Hashing 2013-ban 100 bányászt költöztetett Izlandra. 2017 novemberében az osztrák HydroMiner GmbH mintegy 2,8 millió dollárt kalapolt össze egy ICO során, hogy bányászberendezéseket telepítsen az izlandi erőművek közelébe.

Az ország áramtermelésének mindössze 1%-át állítják elő nem megújuló forrásokból.

2021 volt az az év, amikor a “zöld bitcoin bányászati kezdeményezések” divatba jöttek. A COP26 konferencián a skóciai Glasgow-ban az egybegyűltek az energiaigényes bitcoin bányászattal is behatóan foglalkoztak. A konferencián elindították a GloCha United Citizens Organization (UCO) elnevezésű, az éghajlatváltozás elleni fellépésért felelős szervezetet is. Ez a szervezet a blokklánc technológiát fogja felhasználni az éghajlatváltozással kapcsolatos célkitűzések előmozdítására.