Vissza a középkorba: mikor az állam kezéhez vér tapad

2022-ben fiatal nők azért vesztik életüket Lengyelországban, mert az ország élén inkompetens félnótások ülnek.

Lengyelország ismét komoly médiafigyelmet kapott, miután egy 37 éves háromgyermekes anyuka életét vesztette, mert nem kapott megfelelő orvosi ellátást. A családja szerint a fiatal anya egészségi állapota rohamosan romlott, miután a szíve alatt hordott ikrei egy hét különbséggel meghaltak, az orvosai viszont a lengyel kormány abortusztilalma miatt nem cselekedtek.

A nő férje azzal vádolta meg a kormányt, hogy “vér tapad a kezéhez”.

A hölgy állítólag ikerterhességének első trimeszterében volt, amikor december 21-én a częstochowai Boldogságos Szűz Mária kórházba került. Halála egy évvel azután következett be, hogy Lengyelország bevezette az egyik legszigorúbb abortusztörvényt Európában. A rokonok által kiadott közlemény szerint a 37 éves nőnek fájdalmai voltak, amikor a kórházba érkezett, de öntudatánál volt és jó fizikai állapotnak örvendett.

Az első magzat december 23-án halt meg az anyaméhben, de az orvosok a hatályos abortusztörvényre hivatkozva nem voltak hajlandóak eltávolítani, és Agnieszka családja szerint állapota gyorsan romlott. A kórház megvárta, amíg egy héttel később a második baba szíve is megállt, majd további két napot vártak, mielőtt december 31-én megszakították a terhességet.

Az anyuka január 25-én halt meg, miután hetekig borzalmas egészségi állapotban volt. Családja gyanítja, hogy szeptikus sokk vagyis vérmérgezés következtében halt meg, de a kórház szerdán kiadott közleményében nem azonosította halálának okát.

“Ez a bizonyíték arra, hogy a jelenlegi kormánynak vér tapad a kezéhez” – írta a nő családja a Facebookon közzétett nyilatkozatában. A család aggasztó felvételeket is feltöltött a nő rossz egészségi állapotával kapcsolatban nem sokkal a halála előtt.

A terhesség megszakítása után a kórházi személyzet egy papot hívott, hogy az ikrek temetését elvégezze – közölte az anyuka családja.

Agnieszka családja azt állítja, hogy a kórházzal való kapcsolattartás borzalmas volt, és az intézmény a titoktartási irányelvekre hivatkozva nem volt hajlandó megosztani a nő orvosi vizsgálatainak eredményeit még a férjével sem. Azt állítják, hogy az orvosok arra célozgattak, hogy Agnieszka gyorsan romló állapotát közismert nevén a kergemarhakór, vagy a Creutzfeldt-Jakob-kór (CJD) okozhatta, mivel szerintük nyers húst evett és még véletlenül sem az volt a probléma, hogy halott gyermeke bomlásnak indult a méhében.

A kórház közleményében ugyanakkor már azt írta, hogy Agnieszka halála előtt pozitív volt a Covid-tesztje, bár a kórházba kerülésekor kétszer is tesztelték, mindkétszer negatív volt az eredmény. “Hangsúlyozzuk, hogy a kórház személyzete minden szükséges intézkedést megtett a beteg megmentése érdekében” – áll a közleményben.

A The Guardian megkereste a kórházat, hogy kommentálja az esetet, de megkeresésükre válasz nem érkezett.

További érdekes cikkeink: