Lengyelország új tesztet vezet be a koronavírusos betegek kiszűrésére

A lengyel egészségügyi minisztérium a koronavírus új típusú szűrésének bevezetését tervezi, miután felfedeztek egy olyan gént, amely meghatározza annak valószínűségét, hogy a beteg számára súlyos vagy halálos kimenetelű lesz a COVID-19.

A koronavírus legsúlyosabb hatásainak vagy akár halálos kimenetelű fertőzésének leginkább kitett emberek genetikai teszt segítségével azonosíthatók – derült ki Lengyelország egészségügyi tisztviselőinek tájékoztatásából. Az ország Egészségügyi Minisztériuma és az Orvosi Kutatási Ügynökség által támogatott tanulmányba mintegy 1500 Covid-19-es beteget vontak be. A Bialystoki Orvosi Egyetem kutatói azonosítottak egy gént, amely jelentősen befolyásolja, hogy a vírus hogyan is az egyénre

“Több mint másfél éves munka után sikerült azonosítani egy olyan gént, amely felelős a súlyos megbetegedésért” – mondta Adam Niedzielski egészségügyi miniszter egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az eredményeket mostantól arra fogják alkalmazni, hogy segítsenek azonosítani a vírus által fokozottan veszélyeztetett betegeket, amikor elkapják a fertőzést. Az egészségügyi minisztérium azt tervezi, hogy néhány hónapon belül kidolgoz és bevezet egy viszonylag egyszerű genetikai tesztet, amelyet a PCR-szűrés mellett lehet elvégezni. A lengyel tisztviselők szerint a tesztet világszerte be lehetne vezetni a nyilvánvaló genetikai előfeltételekkel rendelkező emberek megsegítésére.

A Marcin Moniuszko és Miroslaw Kwasniewski által vezetett, a genetikai egyéni fogékonyságot vizsgáló tanulmány szerint, ha a gén legalább egy változata jelen van a kromoszómán, a beteg több mint kétszer nagyobb valószínűséggel szenved a COVID-19 súlyos tüneteitől vagy akár meg is halhat. A tanulmány szerint az életkor, az elhízás és a nem (a férfiakat vélhetően jobban kiüti a COVID, mint a nőket) ezután következik.

A gén Európában körülbelül minden tizedik emberben jelen van, míg Indiában a lakosság mintegy 27%-a genetikailag hajlamos arra, hogy a koronavírus súlyos tüneteitől szenvedjen. Lengyelországban, ahol a vírus okozta halálozási arány magasabb az uniós átlagnál, a lakosság mintegy 14%-a hordozza a gént.

“A világjárvány kezdete óta próbáljuk megérteni, hogy a hasonló korú emberek között is miért fertőződnek egyesek tünetmentesen, míg mások az életükért küzdenek” – jelentette ki az egyetem szóvivője. “A kutatásnak köszönhetően egyre közelebb kerülünk a jelenség megértéséhez”.

A lengyel tanulmány nem az első, amely összefüggést feltételez bizonyos genetikai tényezők és a betegek COVID-19-re adott reakciói között. Egy 2020-as olaszok és spanyolok körében végzett kutatás szerint az A-pozitív vércsoportú embereknél nagyobb a kockázata a COVID okozta légzési elégtelenségnek.

További érdekes cikkek: