Texas kormányzója bitcoin bányászokkal szeretné stabilizálni az energiahálózatot

Greg Abbott texasi kormányzó úgy véli, hogy a bitcoin bányászok jelenléte segíthet stabilizálni a nehézségekkel küszködő texasi villamosenergia hálózatot.

Az elmúlt hónapokban a kormányzó komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a kriptoipart Texas államába hozza. Abbott szerint a bitcoin bányászat ösztönzőleg hathat az energiaszolgáltatókra további létesítmények üzemeltetetésére, mivel az  nehezen tud lépést tartani a kereslettel.

Mások pont ellenkezőleg, kritizálják a bányászatot mondván, hogy a környezet kárára működik nagy energiaigénye miatt. Ezzel ellentétben Ted Cruz szenátor és Steve Adler, Austin polgármestere az energiával kapcsolatos problémák megoldásaként tekint rá. Hozzájuk csatlakozik Abbott, aki a bányászattal reméli, hogy az áramszolgáltatók több infrastrukturális létesítményt építenek, amelyek mindenki számára előnyösek lesznek.

Az állam lakosai többnyire helytelenítették a helyi elektromos hálózat működését, amely a csúcsidőszakokban nem tudott elegendő mennyiségű energiát biztosítani. Tavaly az extrém téli ítéletidő során bekövetkezett áramkimaradások több ember halálához járultak hozzá az államban. A jövőbeli hasonló katasztrófák elkerülése érdekében szeretnének javítani a hálózat hatékonyságán a bányászat elősegítésével.

A kormányzó kezdeményezése kockázatosnak tűnik, ám akár be is válhat. Az iparág pénzügyi ösztönzést teremthet, hogy a szolgáltatók több energiatermelő létesítményt építsenek az igények kielégítésére. Másrészt nagyobb keresletet és ezzel együtt nagyobb leterhelést jelenthet az amúgy is ingatag texasi hálózatra.

A szkeptikusok szerint a bányászati vállalkozások nem engedhetik meg maguknak, hogy hosszabb időre leállítsák a termelést, amennyiben energiahiány lép fel. Ennek ellenére két bányászvállalat az államban már beleegyezett, hogy eleget tesz a kérésnek, és önként szünetelteti működését, ha arra van szükség.

„Ez valóban működőképes dinamika, mivel adóbevételeket hoz, munkahelyeket teremt, és egyúttal a hálózatot is erősíti.”– mondta Lee Bratcher, a texasi blokklánc-tanács elnöke, aki szerint jelenleg 27 bányászati tevékenység működik az állam területén.

A bányászok növekvő száma a régióban számottevő volt, köszönhetően annak, hogy más országok egyenesen betiltották ezt a tevékenységet. Kína, amely egykor a bányászat központjának számított, kriptovaluták elleni fellépése nyomán kiutasította a bányászokat, így sokan az Egyesült Államokba menekültek. A kínai szénerőművek helyett Texasban és Amerikában a bányászok inkább a megújuló energiaforrásoktól függenek, és amennyiben a kormányzó terve beválik, úgy további megújuló energiaforrások létesülhetnek, amiket a környezetvédők sem helyteleníthetnek.