Mekkora területet birtokol az amerikai haderő a különböző államokban?

Az Egyesült Államok hatalmas mennyiségű pénzt költ a haderejének fejlesztésére, egészen pontosan évente mintegy 778 milliárd dollárt. Ebben a cikkben összeszedtük, hogy pontosan hol és mekkora területet birtokol az amerikai hadsereg, illetve, hogy hány főt számlálnak a különböző fegyveres erők az USA-ban.

A Visual Capitalist egyik jelentése szerint az amerikai haderő összesen 26,9 millió hektárnyi földterületet birtokol világszerte, ezeken a területeken pedig csak a különböző épületek értéke eléri a 749 milliárd dollárt. Az alábbi térkép azt mutatja be, hogy az USA-ban egy-egy állam mekkora részét teszik ki a katonai bázisok:

amerikai haderő terület államokban

Nem csak támaszpontok vannak a haderő által birtokolt területeken

Az USA hadereje alapvetően négy haderőnemből, szárazföldi erőkből (hadsereg), légierőből, haditengerészetből, illetve tengerészgyalogságból áll. A négy fő fegyveres erőn kívül ott van még a Donald Trump által megálmodott űrhaderő, a nemzeti gárda, valamint a parti őrség is, utóbbi viszont hivatalosan nem minősül haderőnemnek.

A Védelmi Minisztérium a legtöbb területet egyértelműen a szárazföldi erőknek szentelte, amely több mint 415 ezer katonát számlál, ezzel pedig ez az amerikai haderő legnagyobb fegyveres alakulata. Érdemes megemlíteni, hogy ezeknek a területeknek a nagy része nem katonai létesítmények, hanem családi házak számára van kijelölve. Ott van például az észak-karolinai Fort Bragg, amely az egyik leghíresebb amerikai katonai bázis, és több mint 260 ezer embernek ad otthont, beleértve a katonák családjait is. A bázis, amely gyakorlatilag egy önálló város, az USA hadseregének legnagyobb létesítménye 53 700 katonával és több mint 14 ezer civil alkalmazottal.

Mekkora az egyes haderőnemek létszáma?

Az alábbi táblázat azt a 10 államot mutatja, amelyek területéhez képest a legnagyobb arányban vannak jelen katonai támaszpontok. Az ábrán jól látható, hogy Hawaii területének 5,6%-a a hadseregé, az Oahu szigetén található Pearl Harbor pedig még mindig aktív bázis, ahol a haditengerészetnek és a légierőnek is vannak egységei.

amerikai haderő terület államokban

Az amerikai fegyveres erők által birtokolt földterületek nagy része egyébként az Egyesült Államok délnyugati részén található. Ennek egyik fő oka, hogy ezekben az államokban elég nagy lakatlan területek vannak ahhoz, hogy rendkívül nagy pusztító erejű fegyvereket – akár atomfegyvereket – teszteljenek anélkül, hogy bárki megsérülne. Atombombát például először az új-mexikói White Sands Rakétakísérleti Telepen robbantottak fel, amelynek a területe több mint 5120 négyzetkilométer.

Egyébként a legnagyobb katonai bázisok szinte mindegyike a szárazföldi erőkhöz tartozik, amely több mint 415 ezer főt számlál. Íme néhány adat az amerikai fegyveres erők haderőnemeinek létszám szerinti megoszlásáról:

  • Szárazföldi erők (hadsereg): 415 967 fő
  • Haditengerészet: 304 118 fő
  • Tengerészgyalogság: 146 728 fő
  • Légierő (beleértve az Űrhaderőt is): 273 983 fő
  • Parti Őrség: 38 829 fő
  • Tartalékosok: 438 645 fő

Azt is érdemes megjegyezni, hogy az USA hadserege rengeteg munkahelyet teremt, az Amerikai Védelmi Minisztérium ugyanis világszerte közel 2,9 millió embert foglalkoztat.

Az Egyesült Államok külföldi támaszpontjai

Az USA a saját államain kívül összesen 45 országban állomásoztat katonákat. A 3 legtöbb amerikai bázissal rendelkező ország Németország 194, Japán 121, illetve Dél-Korea 83 létesítménnyel. Azokban az országokban egyébként, ahol folyamatosak a konfliktusok, az USA-nak van néhány állandó támaszpontja, Joe Biden amerikai elnök pedig nemrég jelentette be, hogy az orosz-ukrán háború miatt növelni fogja az Egyesült Államok katonai jelenlétét Európában.

Mi a helyzet Magyarországgal?

Magyarországnak saját külföldi támaszpontja nincsen, ennek ellenére rendszeresen állomásoztat katonákat külföldön, leginkább különböző békefenntartó erők részeként. A Magyar Honvédségben aktív szolgálatot teljesítők létszáma a legutóbbi adat alapján 22 700 fő, ezzel pedig Magyarországé az 57. legerősebb haderő a világon.

Azt is érdemes megnézni, hogy mely városokban rendelkezik bázisokkal a honvédség. A szárazföldi haderőnek jelenleg Budapesten, Debrecenben, Tatán, Szentesen, Székesfehérváron és Szentendrén vannak egységei, míg a légierő Győrben, Veszprémben, Kecskeméten, Szolnokon és Pápán van jelen. Szintén érdemes megemlíteni, hogy a Magyar Honvédség legfontosabb és egyben talán legerősebb haderőneme a légierő, amely a nemrég beszerzett Airbus helikoptereken kívül 14 darab JAS 39 Gripennel rendelkezik. Augusztustól egyébként a magyar Gripenek immár harmadik alkalommal őrzik a balti államok légterét.