Donald Trump szerint a bitcoinnak nagyon csúnya vége lesz

Az USA korábbi elnöke, Donald Trump a héten újból megosztotta véleményét a kriptovalutákról, de ezt a bitcoin egyhamar nem köszöni meg.

Trump szerint az emberek nem értik, hogy mi is az a bitcoin

Már régen tudni lehetett, hogy Donald Trump, amerikai ex-elnök és milliárdos, nincs oda a kriptovalutákért. A napokban azonban a Fox Business „Varney & Co.” című műsorában újra kifejtette véleményét a kriptoeszközökről.

„A bitcoinba történő befektetéseknek nagyon csúnya lesz a vége” – mondta Trump Stuart Varney műsorvezetőnek telefonon, aki arról kérdezte a volt elnököt, hogy ő maga foglalkozott-e valaha kriptókkal. Trump aztán azt is hozzátette, hogy „szereti az USA valutáját”, és továbbra is az dollárba kellene fektetnie az embereknek, hogy azt erősítsék.

„[A kriptovaluták] lehet, hogy átverések. Ki tudja, hogy mik ezek? Az biztos, hogy olyan dolgok, amikről az emberek nem tudnak sokat” – zárta gondolatait Trump a műsorban.

Trump kommentjei egyáltalán nem voltak meglepőek, hiszen a volt amerikai elnök már többször fogalmazott meg kritikus véleményt a bitcoinról. Júniusban csak szimplán „átverésnek” titulálta, majd az is hozzátette, hogy a dollár erejét is tönkreteszi a kriptovaluta.

„A világ valutájának a dollárnak kellene lennie. És nem gondolom, hogy a világ összes bitcoinjának nálunk kellene lennie. Azt gondolom, hogy szabályozni kellene őket nagyon, nagyon magas szinten. Elveszi a dollár jelentőségét” – mondta akkor Trump.

Trump kedvence dollárja egyébként nem muzsikált olyan jól az elmúlt évben, mint ahogy azt a milliárdos szerette volna. A Wall Street Journal Dollar Indexe szerint a tavalyi évhez képest például semmilyen növekedést nem tudott mutatni a valuta; sőt, minimális csökkenést is láthatunk az erejében. (A WSJ indexe a dollár erejét 16 külföldi valutához viszonyítja.)

donald trump bitcoin dollar index
Forrás: Wall Street Journal

A dollár helyzetét nem segíti, hogy a Covid-19 kitörése óta több trillió dollárt nyomtatott a központi jegybank, a Fed, főként a stimulus csekkek finanszírozására és a gazdaság újraindítására. Ennek hatása az éves infláción már most meglátszik: ez jelenleg kb. 5,4%-os szinten áll. Mivel pedig a vírushelyzet teljes kiheverése még jó pár évig el fog húzódni, könnyen lehet, hogy azok a csúnya következmények először a dollárt fogják utolérni, és nem a bitcoint.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük