Edward Snowden átvenné Elon Musk helyét a Twitter élén

Edward Snowden felajánlotta, hogy vállalja a Twitter vezérigazgatói posztját, amennyiben bitcoinban fizetik a járandóságait.

December 18-án Elon Musk a Twitteren közvélemény-kutatást indított arról, hogy lemondjon-e a Twitter vezérigazgatói posztjáról. Egy órával a szavazás zárása előtt 57,4% szavazott igennel.

A szavazás hatására számos közismert személy ajánlotta fel nyilvánosan, hogy szívesen átvenné Musk helyét, ha a milliárdos vállalkozó úgy dönt, hogy lemond. Az egyik ismert figura nem más, mint a kriptovilágban is elhíresült Edward Snowden.

Snowden 2013-ban vált ismertté, miután felfedte az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) tevékenységét. 2013-ban megszellőztetett egy globális megfigyelési programot, amelyet az ügynökség az ausztrál, brit és kanadai hírszerző szolgálatokkal együttműködve működtet. Az amerikai igazságügyi minisztérium kormányzati tulajdon ellopásával és kémkedéssel vádolta meg Snowdent. Ennek következtében Oroszországba menekült, ahol a volt biztonsági vállalkozó menedékjogot kapott. Snowden 2022 szeptemberében megkapta az orosz állampolgárságot.

Miután Snowden életét kockáztatva nyilvánosságra hozta a kormányzati megfigyelési műveleteket, hírnevet szerzett a szabadság és a szólásszabadság előmozdításáért. Véleménye szerint ennek köszönhetően lehet megfelelő Musk helyére, hiszen ő is a szabad véleménynyilvánításért küzd.

Azonban mások is jelentkeztek a pozícióért, köztük Lex Friedman podcaster, aki még fizetést sem kér a szolgálataiért. Friedman azt mondta, hogy javítani akarja a mérnöki munkát és növelni “a szeretet a világban”.

Snowden ajánlatával ellentétben Musk azt válaszolta Friedmannak, hogy “biztosan nagyon szereted a fájdalmat”, és kötelességed, hogy életed megtakarításait a cégbe fektesd, amely május óta veszteséges. “Még mindig akarod az állást?”

A rapper Snoop Dogg is kifejezte érdeklődését a vezérigazgatói poszt átvétele iránt.

Musk számára a Twitter egyre több problémát okoz

Október 24-én Musk hónapokig tartó huzavona után végül egy 44 milliárd dollárért megvásárolta a Twittert. Első intézkedése az volt, hogy elbocsátotta az alkalmazottak 75%-át, ami 3700 fős létszámcsökkentést jelent – különösen a cenzúra érvényesítéséért felelős munkatársakat.

Musk azóta többször ellentmondásokba keveredett, többek között az újságírók Twitter-fiókjainak letiltását követően képmutatással vádolták. Lépését azzal indokolta, hogy az újságírók megsértették a Twitter szabályzatát azzal, hogy nyilvánoságra hozták a valós idejű tartózkodási helyét, és ezzel személyes biztonságát kockáztatták.

A legújabb népszerűtlen intézkedése pedig az, hogy a Twitter ezentúl nem fogja engedélyezni más közösségi médiaplatformok linkjeinek megosztását. A közösség felháborodott, de Musk édesanyja, Maye azzal vágott vissza, hogy van értelme nem népszerűsíteni a rivális cégeket.

Musk egyébként elmondta:“A kérdés nem az, hogy találunk-e vezérigazgatót, a kérdés az, hogy találunk-e olyan vezérigazgatót, aki életben tudja tartani a Twittert”.