Edward Snowden: használd a kriptot, ne befektetésként tekints rá!

A 2013-ban kiszivárogtatott szigorúan titkos dokumentumokról ismertté vált számítógépes szakember, az amerikai Edward Snowden nemrégiben a CoinDesk Consensus 2022 konferenciáján tartott egy rövidebb előadást. A Freedom of the Press Foundation vezetője ismét arról beszélt online, hogy ő már 2013-ban is használta a bitcoint arra, hogy névtelenül fizessen szerverekért. Arra buzdított mindenkit, hogy használják a kriptovalutákat és ne egy technológiai befektetésként tekintsenek rájuk.

Snowden szerint még van hova fejlődni az internetes biztonság tekintetében

Snowden szerint a fentebb megfogalmazott véleményével nagyban különbözik a kriptoközösség tagjainak jelentős részétől. Kiállt a kriptovaluták mellett ismét, kiemelve, hogy a jogalkotók és törvényhozók évről-évre ugyanazokkal a jogi érvelésekkel próbálják meg támadni a blokkláncok és a kriptovaluták létét. Ezzel arra a levélre reagált, amelyet nem is olyan régen technológiai szakemberek küldtek az amerikai törvényhozásnak és amelyben a kriptovalutákat támadták. Snowden szerint a levelet aláíró összes szakembernek jobban kellene érteni azt, hogy mi zajlik a kriptoszektorban. A levél aláírói közül elismeréssel nyilatkozott például Bruce Schneierről, egy vezető kriptográfusról, miközben a többieket “nyilvános trolloknak” nevezte.

Snowden teljes beszédét itt lehet megtekinteni:

https://www.youtube.com/watch?v=ygfvJ59v3Vk

Az internet jelenlegi adatvédelmi helyzetéről is beszélt röviden. Szerinte most már azt jóval nehezebb megtudni, hogy miről zajlik a kommunikáció az interneten, viszont még van hova fejlődni. Mert még mindig lehet látni, hogy kik között zajlott a kommunikáció, mennyi ideig tartott és így tovább. Nagyszerű példával írta ezt le, úgy ábrázolta jelenleg a kommunikációt az interneten, mint egy fekete, lefóliázott üvegű autót az autópályán. Mindenki látja, hogy ott van és megy valahonnan valahova, de azt, hogy ki ül benne, már szinte senki. Viszont a legjobb Snowden szerint az lenne, ha mindenki ugyanilyen autóval mozogna és így a mi kommunikációnk elveszne a tömegben. Miután állandó tartózkodási engedéllyel már elég régóta Oroszországban él, arról is megkérdezték, hogy mit gondol az ukrajnai háborúról. Nem adott választ a kérdésre egyértelműen, de azt hangsúlyozta, hogy reméli, hogy nagyon gyorsan befejeződik majd.