A bányászat felfedezte a bányászatot

A nyersanyag bányászat a blokklánc technológiához fordult, hogy elősegítse a felelős fenntartható gazdálkodást.

Hét nagy nyersanyag- és fémbányász vállalat állt össze a World Economic Forummal közösen, hogy egy olyan blokklánc technológián alapuló rendszert dolgozzanak ki, amely a fenntartható bányászat megvalósítását segíti elő.

A bányászat és fém blokklánc kezdeményezésben a Tata Steel, az Antofagasta Minerals, az Eurasian Resources Group Sarl, a Glencore, a Klockner & Co, a Minsur SA és Anglo American/De Beers (Tracr) vesz részt. A blokklánc technológia segítségével nyomon követik majd a nyersanyagok útját és az alkalmazott tevékenységek során felmerülő károsanyag kibocsátásokat is.

A csoport nem titkolt célja a környezetvédelem mellett, hogy az új technológia segítségével csökkentse az adminisztráció során felmerülő költségeket és a szektoron belül felmerülő kevésbé hatékony folyamatokat kijavítsa.

“A kezdeményezést az iparág maga vezeti és az egész szektornak nagy segítség lesz. A résztvevő tagok munkacsoportokban elemzik majd az eredményeket.”

A World Economic Forum, azaz a Világgazdasági Fórum egy ideje már egyre inkább szorgalmazza a blokklánc technológiai megoldásokat az egyes iparágakban. A 2018 szeptemberében megjelentetett tanulmányukban 65 esetet hoztak fel példaként, ahol a blokklánc technológia segítségével megoldhatóvá válnának a környezeti kihívások. További tanulmányok pedig azt sugallják, hogy több, mint 1000 milliárd dolláros üzletágat nem használnak ki jelenleg a kereskedelem finanszírozás területén a hiányzó infrastruktúra miatt, melyet a blokklánc technológia megoldhatna.