Az EIP 1559 javaslat megosztja az Ethereum bányászati közösséget

Talán kevesebbeket megmozgató hír a kriptóbányászat világából, de ugyanakkor jelzésértékű bizonyos szempontból az a tény, hogy Ethereum bányászok egy csoportja bizonyos fajta szövetsége tömörült, hogy megakadályozza egy vitás javaslat végigvitelét. Úgy gondolják, hogy ez az új javaslat komolyan veszélyeztetheti nyereségességüket. A teljes hálózat 30%-át adó nyolc bányászati pool egyként sorakozott fel a Flexpool névre hallgató kis bányászcég mögött, amely szembefordult az új, 1559-es számot viselő Ethereum fejlesztési javaslattal.

Az EIP 1559 javaslat teljesen megosztja a bányászati közösséget

A Flexpool méretét jellemzi, hogy egész decemberben mindössze 10 blokkot bányásztak ki. Most az érintett bányászati poolok arra szólították fel a bányászokat a Sparkpool vagy éppen az F2Pool mögött, hogy csatlakozzanak azokhoz a poolokhoz, amelyek nem értenek egyet a 1559-es javaslattal. A Sparkpool és az F2Pool együttesen a teljes hash 35%-át adja és támogatja a javaslatot. A felszólítást közzétevő blogposzt január 14-én jelent meg és azóta 400 bányász már csatlakozott is a Flexpoolhoz.

Az EIP 1559 néven elhíresült javaslatot először Vitalik Buterin dobta fel még 2019 elején. Ez igazából a most is érvényben lévő bányászati fizetési rendszert állítaná feje tetejére azzal, hogy eltüntetné a tranzakciós díjak zömét, amit egyébként eddig a bányászok kaptak meg. Ezzel az lenne a cél, hogy csökkentsék a tranzakciós díjak volatilitását és így növeljék a felhasználói “élményt” a blokkláncon. Nagyon sok fejlesztő és bányász egyébként támogatja a javaslatot. Annyira, hogy akár a március környékén esedékes Berlin hard fork után be lehetne forkolni az Ethereum kódjába.

Azt is könnyű megérteni, hogy aki nem támogatja, az miért nem támogatja az EIP 1559 javaslat bevezetését. Ez ugyanis komolyan visszavenne a bányászok nyereségéből, akik nagyot profitáltak abból, hogy megnövekedett a blokkláncon az aktivitás a DeFi hihetlen növekedése okán 2020-ban. A tranzakciós díjak így az egekbe szöktek már 2020-ban is. Azt, hogy végül mi lesz a bányászati poolok álláspontja, még nem látni. Hiszen a három legnagyobb, a BitFly, az F2Pool és a Sparkpool mostanság már egymásnak ellentmondó kommunikációkat is közzétesz vagy egyáltalán nem kommentálja a kérdést.

Az Ethereum hálózata hash erejének 51%-ára van szükség ahhoz, hogy megakadályozzák az EIP 1559 bevezetését. De ez még csak elmélkedés, hiszen a fejlesztés még korai szakaszában jár. Sőt a projekt úgynevezett projekt menedzsere szerint jó pár más ok is lehet arra, hogy nem fog megvalósulni a javaslat.