A Binance a privát coinok törlésével fenyeget

A Moneronak (XMR) nem áll jól a szénája, amióta híre ment, hogy a Binance és az OKX törölné a listájáról. A Binance álláspontja szerint más privacy coinok is hasonló sorsra juthatnak, néhány magas volatilitású és kockázatos kriptovalutával együtt.

A piacvezető tőzsde friss bejelentéséből kiderült, hogy 12 kriptovalutát helyezett megfigyelés alá. Ezek az eszközök különleges címkékkel rendelkeznek, amelyekkel egy válogatott kereskedői csoportra korlátozzák kereskedelmüket.

A Binance a 12-ből konkrétan 10 „monitoring” címke alatt álló eszköz törlésével fenyeget. A listán olyan jól ismert privacy coinok szerepelnek, mint a Monero, a Zcash (ZEC) és a Firo (FIRO).

Ezek mellett az Aragon (ANT), a Keep3rV1 (KP3R), a Mdex (MDX), a MobileCoin (MOB), a Reef (REEF), a Vai (VAI) és a Horizen (ZEN) is felkerült a listára. A GMX (GMX) és a SushiSwap (SUSHI) pedig a „Seed” címke alatt szerepel, a „magasabb volatilitásuk és kockázatuk” miatt.

Mit takar a Binance „monitoring” és „seed” címkéje?

A Binance saját elmondása szerint a „monitoring” és a „seed” címkékkel ellátott érmék nagyobb volatilitással és kockázattal rendelkeznek más kriptovalutákhoz képest. Az előbbi a szoros megfigyelés alatt álló projektek számára van fenntartva, és a rendszeres felülvizsgálatokkal a platformról való törlésüket mérlegelik:

„A Monitoring címkével rendelkező tokeneknél fennáll a veszélye, hogy a bejegyzési kritériumaink nem teljesülnek, és eltávolításra kerülhetnek a platformról.”

Azonban a Monero az előző évben lényegesen alacsonyabb volatilitást mutatott más projektekhez képest, ami felveti a kérdést, hogy vajon milyen kockázatok alapján került be mégis a megfigyelési kategóriába.

A „seed” címke pedig a Binance szavaival élve a nagyobb kockázatú és volatilitású „innovatív projektek” számára van fenntartva. Fontos megjegyezni, hogy mind a GMX, mind a SushiSwap versenytársai a vezető tőzsdének, mivel ezek is decentralizált pénzügyi (DeFi) kereskedési szolgáltatásokat nyújtanak.

A Binance 90 naponta arra kéri majd a befektetőket, hogy válaszoljanak bizonyos, a „monitoring” és a „seed” címkék alatt kereskedett kriptovalutákkal kapcsolatos kérdésekre, ha továbbra is kereskedni szeretnének ezekkel az eszközökkel. A tőzsde továbbá közölte, hogy mindenütt figyelmeztetéseket fog elhelyezni ezekkel az eszközökkel kapcsolatban.

Emiatt valószínűsíthető, hogy az említett projektek az elkövetkező napokban likviditási problémákkal néznek majd szembe. Azonban a befektetők úgy is dönthetnek, hogy a Binance-ról más platformokra és versenytársakra váltanak, hogy továbbra is hozzáférhessenek ezekhez a kriptovalutákhoz és privacy coinokhoz.