A Binance feje rágalmazás miatt beperelte a Bloomberg hírügynökséget

A Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhao (CZ) beperelte a Bloomberg Businessweek hírügynökséget “rágalmazó kijelentései” miatt, amelyeket a hónap elején tett közzé a kiadvány kínai kiadásában.

CZ kártérítést követel, amiért a Bloomberg Businessweek Ponzi-sémával vádolta meg őt”. A Binance feje szerint a kifejezést az üzleti magazin többször is használta, többek között Twitter és Facebook bejegyzéseiben is. A vállalat képviselői úgy nyilatkoztak, hogy CZ beadványa “személyes per”, és semmi köze nincs a kriptovaluta tőzsdéhez.

Zhao szerint a cikk célja az volt, hogy “nevetségesnek állítsák be őt”, illetve a “józan paraszti ésszel gondolkodók, a kriptoközösség és CZ már meglévő vagy potenciális partnerei előtt lealacsonyítsák őt”. A vezérigazgató jogi képviselője továbbá azzal érvelt, hogy a Bloomberg kijelentéseit “szenzációhajhász módon tette közzé”, s mind a kínai, mind az angol nyelvű változatában becsületsértő állításokat tartalmazott.

“Az eredeti cikk számos rágalmazó állítást tartalmazott Zhao és a Binance ellen, amelyek teljesen megalapozatlanok voltak, és nyilvánvalóan arra irányultak, hogy az azt olvasókat félrevezessék, és elhitessék, hogy CZ és vállalata illegális tevékenységet folytat”áll a benyújtott per feljegyzésében.

CZ azt kéri, hogy a kiadványt tiltsák el attól, hogy becsmérlő kijelentéseit újra megjelentesse, valamint távolítsa el azokat platformjairól, és fizessen kártérítést.

Ami azt illeti, nem ez az első eset, hogy Zhao rágalmazás miatt szembemegy egy magazinnal. A Binance feje ugyanis 2020-ban hasonló okoknál fogva a Forbes médiavállalatot is beperelte. Akkor az volt a probléma, hogy a hírlap egyik cikkében azt állította, hogy a kriptotőzsdének “egy előre kidolgozott vállalati struktúrája van, amelyet arra terveztek, hogy szándékosan megtévessze a szabályozó hatóságokat és titokban profitáljon az egyesült államokbeli kriptovaluta befektetőkből”.

Ugyan CZ később ejtette a Forbes elleni pert, a Bloomberg viszont úgy tűnik, nem ússza meg szárazon. A vezérigazgató ugyanis már Twitter-bejegyzésében is üzent a hírügynökségnek:

“Vállalj felelősséget tetteidért” – írta.