Korrupció a Binance DEX háza táján? Hogy került fel a tőzsdére egy shitcoin?

  • 11
  •  
  •  

A kriptovaluta befektetőkhöz rossz coinok kerültek miután véletlenül felcserélték a Binance DEX-en a kriptovaluta szimbólumokat.

Kriptovaluta kereskedési robotok megfizethető áron! Passzív jövedelem egy életre!

Felcserélték az UPX szimbólumát a Binance DEX-en

Az uPlexa alapítói azt mondják, hogy az UPX szimbóluma mindig egyedi volt a projekthez kapcsolódóan. Nemrég azonban a Binance DEX belistázott egy új tokent UDAP néven, ami szintén az UPX szimbólumát használja.

Legalább két befektető is vásárolt tévesen az UDAP tokenből, és nagy meglepetésükre nem tudták ezeket a tokeneket a dedikált uPlexa tárcájukhoz kiutalni. Ennek hatására a Binance DEX közösségi támogatói fórumában rögtön az ’Ellopott ticker szimbólum lett a legolvasottabb bejegyzés, miután az uPlexa közösség próbálja orvosolni vagy legalább hangot adni a félreértésnek.

Eddig nem érkezett érdemi reakció a Binance csapatától, pedig a panaszt mind a Binance DEX, mind pedig a Binance hivatalos weboldalán benyújtották.

Hasonló szimbólum másolásos vagy csere eset már történt a múltban is.

Az uPlexa csapat most azonban igazán elkeseredett, ugyanis az UDAP vizsgálata során kiderült, hogy az UDAP fundamentumai alapján fel sem kerülhetett volna a tőzsdére.

Miért listázott a Binance egy shitcoint?

Az UDAP fundamentumainak bővebb vizsgálata feltárta, hogy igazából inkább tendál a shitcoin kategóriába. Az érménél nem volt a GitHubon az elmúlt két évben egyáltalán fejlesztői aktivitás, és összesen volt a teljes életciklusa során 3 darab aktivitás.

Amikor a Bitcointalkon bejelentették a projektet 2018. novemberében, mindössze egy oldal hosszú leírás volt róla, azt is csak a uPlexa panaszáradat hatására bővítették.

Amikor az első ’Ellopott ticker szimbólum’ panasz bejegyzésre került, az hívta fel a figyelmet arra, hogy az UDAP még a CoinMarketCapon sincs fenn. Ez azt jelenti, hogy a Binance olyan coint listázott be, amely nem felel meg az indexoldal indexálási követelményeinek.

Gyanakvásra az is okot ad, hogy azóta megpróbáltak a CoinMarketCapre felvinni az UDAP-ot, de az oldal azóta is üres, nincs információ az érmekínálatáról, a forgalomról és más kereskedelmi statisztikákról sem.

A CoinGecko weboldal mutat valamilyen statisztikát a kínálatról, viszont ez is nagyon különös mintát rajzol ki. A minta ismerős lehet a robot tradereknek és a hamisított kereskedési volumen mintákat elemzők számára.

E ponton már muszáj feltenni a kérdést, hogy miért listázta be a Binance DEX ezt a shitcoint?

26 000 USD listázási díj

Standard 1000 BNB díjat kell fizetni annak a fejlesztőcsapatnak, aki kéri a coinja listázását a Binance DEX-en. Az UDAP augusztus 22-én került fel a tőzsdére, amikor 1 BNB 26 USD volt. Ez azt jelenti, hogy ezért a Binance DEX 26 000 dollárt tett zsebre. Az uPlexa alapító, Kyle Pierce szerint ez inkább lefizetésnek tekinthető.

A listázási díjat általában az audit során felmerült költségekért fizetik, ilyen a kód audit, a fejlesztői és közösségi audit, és üzleti modell auditja. Mivel az UDAP azonban csak egy token, ezért itt nem volt kódaudit. Szóval a díj inkább megvesztegetésnek tűnik, mert senki sem végzett auditot.”

Az ERC-20 okosszerződések, mint az UDAP is, pár száz dollárért auditálhatók, míg egy valódi blokklánc auditja 15 – 22 ezer dollár között mozog, állítja Pierce.

Mivel nincs semmilyen információ a forgalomban lévő UDAP tokenről, érthetetlen hogyan tudott megfelelni az UDAP a Binance követelményeinek.

Korrupció a Binance háza táján?

Nagyon úgy tűnik, hogy az UDAP-nak sikerült valahogy kikerülni a Binance DEX listázási előírásait. A jelenlegi kereskedési volumene nem több a napi 500 dollárnál. Ez alapján nehéz elhinni, hogy bármilyen valós kereslet lenne az UDAP iránt a tőzsdén. Pierce hozzáfűzi:

Úgy tűnik, hogy a kód nem volt auditálva, a közösség nem volt auditálva, a token információ és a kapcsolódó környezet nem volt kielemezve.

Az eset arra enged következtetni, hogy a Binance DEX magasról tesz a saját maga által felállított listázási követelményeire, vagy  az ott dolgozók hozzáállásával van probléma.

A Binance 2019-ben sorra dobja ki a projektjeit: margin kereskedés, hitelezés, OTC kereskedés, Launchpad, Binance Research, Binance DEX… egyszerűen képtelenség minden projektet sikeresen végigvinni, és úgy tűnik a decentralizált kereskedési platform lesz az első epic fail Changpeng Zhao önéletrajzában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.