A Binance véletlenül összekeverhette a kriptotőzsde ügyfélpénzeit a peg token fedezettel

A Binance, a világ legnagyobb kriptotőzsdéje tévedésből az általa kibocsátott kriptoeszközök némelyikének fedezetét ugyanabban a tárcában tartotta, mint az ügyfeleihez tartozó pénzeszközöket, jelentette a Bloomberg egy eddig ismeretlen Binance szóvivőre hivatkozva.

A tőzsde 94 úgynevezett Binance-peg tokent (B-Token) bocsát ki, és a fedezetek közel felét a Binance 8 nevű hidegtárcán tárolja, írta a Bloomberg.

A tárca több tokent tartalmaz, mint amennyi a kibocsátott B-tokenek mennyiségéhez szükséges. Mivel a tokeneket 1:1 arányban kellene fedezni, a Bloomberg szerint a többlet azt jelzi, hogy a fedezetet az ügyfelek tokenjeivel keverik.

“A fedezeti eszközök korábban tévedésből kerültek erre a tárcára, és ennek megfelelően hivatkoztak rá a B-Token Proof of Collateral oldalon” – mondta a szóvivő a Bloombergnek. “A Binance tisztában van ezzel a hibával, és folyamatban van ezen eszközök dedikált fedezettárcákba történő átvitele. A tőzsdén tartott eszközöket 1:1 arányban biztosították és továbbra is biztosítják” – mondta a szóvivő.

Amikor a fedezetet összevonják és kereskedésre használják, akkor a pool zárolásra kerül, és az ügyfelek vagy az eszközök tulajdonosai nem feltétlenül tudják lehívni a pénzeszközeiket, érvent Laurent Kssis, a CEC Capital kriptokereskedési tanácsadója a CoinDesknek küldött levelében.

“Ez lényegében azt jelenti, hogy nincsenek elkülönítve az ügyfelek pénzeszközei és a felhasznált fedezetek” – mondta Kssis. “Ez ahhoz vezethet, hogy a tulajdonos vagy nem tudja lehívni a pénzeszközöket vagy a tőzsdének likviditásának hiánya van. Ha a Binance szabályozott lenne, akkor ez a belső ellenőrzésük lényeges része lenne.”

A Binance az FTX kriptotőzsde összeomlását követően került gőrcsó alá. A tőzsde a bizalmat a Mazars könyvvizsgáló cég decemberi “tartalékbizonylati” jelentésével igyekezett növelni. A jelentés kimutatta, hogy a Binance bitcoin-tartalékai túlbiztosítottak.