A Binance bizonyított: tartalékai több, mint elegendőek

A Mazars globális könyvvizsgáló és tanácsadó cég proof-of-reserve jelentése bizonyítja, hogy a Binance Bitcoin-tartalékai túlbiztosítottak.

A kriptovilágban az FTX összeomlása megrengette a felhasználók bizalmát a különböző kriptotőzsdékben. A platformok hitelességük és megbízhatóságuk bizonyítására a proof-of-reserve koncepciót használják. Azaz, olyan dokumentumokat osztanak meg, melyekkel szemléltetik, hogy tartalékaik valóban fedezik a tőzsdén tárolt eszközök nagyságát.

A PoR ellenőrzését 2022. november 22-én végezte el a Mazars nemzetközi könyvvizsgáló, adó- és tanácsadó cég dél-afrikai üzletága. Több módszert is alkalmazott annak ellenőrzésére, hogy a Binance rendelkezik-e elegendő eszközzel az ügyfelek kifizetéseinek teljesítéséhez.

A kriptoszférában a Binance számít a vezető kriptotőzsdének. A 2017-ben létrehozott kriptovaluta-kereskedési platform minden erejével igyekszik ezt a helyet megtartani, és mondhatni jó úton halad. A CZ által vezetett kriptotőzsde bizonyította megbízhatóságát egy audit elkészítésével, aminek eredményeül kiderült, hogy a Binance tartalékai túlbiztosítottak.

Binance

Egyszerűen fogalmazva a túlbiztosítás azt jelenti, hogy a Binance több Bitcoint tart, mint amennyi az ügyfelek betéteinek fedezéséhez szükséges. Ez nagyobb biztonságot nyújt az ügyfelek számára, biztosítva, hogy pénzük nem kerülhet veszélybe hackelés vagy más incidens esetén.

Hogyan zajlott a proof-of-reserve ellenőrzés elkészítése?

Először is, a könyvvizsgáló cég összevetette a BNB Chain, a Bitcoin, az Ethereum és a Binance Smart Chain tárcacímekről származó eszközegyenlegeket a Binance vezetősége által rendelkezésre bocsátott eszközegyenleg-jelentéssel. A cég kevesebb mint 1%-os eltérést talált az eszközökben.

Ezután a Mazars utasította a Binance vezetőségét, hogy mozgassa át a pénzeszközöket egy adott tárcacímről, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a privát kulcs az övék. A tranzakciókat az Etherscan és a BSCScan segítségével ellenőrizték. Az érintett címek a Binance tulajdonosaként lettek megjelölve, tehát ez a lépés is sikerrel zárult.

A Mazars ezután megfigyelte, hogy a Binance vezetősége egyedi belső kódú szkripteket használ az ügyfél kötelezettségekről szóló jelentések pontos kivonatolásához. Ezek a jelentések az ügyfelekkel szemben fennálló tartozást és követelést mutatták. Azok az ügyfelek, akik a tőkeáttételes kereskedéshez vettek fel kölcsönt, negatív egyenleget mutattak a jelentésben. A cég ezután ellenőrizte, hogy az egyenlegek helyesek voltak-e.

Következő lépésként a könyvvizsgáló egy saját fejlesztésű Merkle-fa generátort használt az összes ügyfélegyenleg gyökér hash-jének kiszámításához. A Merkle gyökér hash egy kriptográfiailag biztonságos ujjlenyomat, amelyet az auditor arra használhat, hogy ellenőrizze a tőzsde eszközegyenlegét egy adott időpontban. A Merkle-gyökér lehetővé teszi az ellenőrzést, miközben blokkolja az ügyféladatokhoz való közvetlen hozzáférést.

A Binance ügyfeleinek bitcoinjai biztonságban vannak

Az ellenőrzés szerint a Binance letétkezelési szolgáltatásai biztonságosak és megbízhatóak. Az ügyfelek pénzeszközeit nem tartják olyan tárcákban, amelyek nem lennének teljesen biztonságosak. Ez olyasvalami, amivel sok tőzsde küzdött a múltban, így ez egyértelmű jele annak, hogy a Binance komolyan veszi az ügyfelek biztonságát.

Az auditban megosztott információk által még egy piros pontot bezsebelhet a Binance. Az ellenőrzés azt is megállapította, hogy a kriptotőzsde megfelel a FATF utazási szabályának. Ez a szabály megköveteli a kriptovaluta-tőzsdéktől, hogy összegyűjtsék, ellenőrizzék és továbbítsák az ügyfelek adatait, amikor pénzt küldenek egy másik tőzsdére. Ez jelentős előrelépés az egész kriptoipar számára, és egy nagyon szükséges felügyeleti és szabályozási réteget biztosíthat.

Összességében az ellenőrzés eredményei azt mutatják, hogy a Binance elkötelezett amellett, hogy biztonságos és védett élményt nyújtson felhasználóinak. Az a tény, hogy a Bitcoin-tartalékaik túlbiztosítottak, egyértelműen jelzi, hogy a tőzsde nem kockáztat, amikor az ügyfelek pénzeszközeinek biztonságáról van szó.

Nincs mindenki elájulva a tőzsde jelentésétől

Azonban akadnak személyek, akiket nem nyűgözött le a hír. Mint ahogyan azt megszokhattuk, a kételkedés és akadékoskodás nem maradhat el egy ilyen témában. A Coindesk cikke szerint Francine McKenna, a Pennsylvaniai Egyetem The Wharton Schooljának pénzügyi számvitelért felelős előadója úgy vélekedett, hogy az audit jelentéktelen.

“Összehasonlították az egyenlegeket nyilvános kulcscímenként egy listáról, amelyet a vezetőségtől kaptak. Nem hasonlították össze a független bankokban, letétkezelőknél vagy letétkezelőknél lévő egyenlegeket.” – mondta McKenna, hiányolva néhány részletet a proof-of-reserve jelentésből.

Elégedetlenségének degradáló hangvételét tovább fokozva hozzátette: “Ez még a Tether vagy az USDC jelentésénél is értéktelenebb.”