A Binance-vezér szerint nagyon kellenek a nem dollárhoz kötött stabilcoinok

Nem is olyan régen a Binance alapító és egyben a kriptoszektor egyik legbefolyásosabb emberének tartott Changpeng ‘CZ’ Zhao egy Twitter AMA (Ask Me Anything) eseményt tartott a közösségi platformján. Ebben rengeteg különféle témát érintett, ami mostanában foglalkoztatja a kriptopiaci szereplőket. A fő kérdés CZ irányában egyértelműen a Binance BUSD stabilcoinjának helyzete volt. Tegnap is írtunk már róla, hogy a kibocsátó Paxos Trust ellen eljárást kezdeményeztek az amerikai hatóságok és egyben felszólították, hogy többet ne bocsásson ki új coinokat.

Changpeng CZ Zhao szerint diverzifikálni kellene a stabilcoinok világát

Azt CZ mindenképpen hangsúlyozta, hogy az egész kriptovilág profitálna abból, ha nem csak dollárhoz kötött stabilcoinok lennének. A Binance alapító szerint a hatóságok részéről mostantól kifejezetten komoly szigorúság várható és már tapasztalható is, ami az előző év komoly botrányainak eredménye. A szigorúság nem csak a BUSD-t érintette, de például az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) leállította a Kraken stakelési szolgáltatását. Majd nem sokkal később ugyanez a tiltás elérte a Coinbase stakelési platformját is. Az eredmény: a Coinbase részvények 22%-os mélyrepülést mutattak be és több kriptovaluta árfolyama jelentős csökkenést könyvelhetett el. A Paxos Trust elleni lépés a legújabb szigorú fellépés a sorban.

A SEC kiemelte, hogy jogi lépéseket fontolgat a Binance USD kibocsátója ellen, mert szerinte az nem engedélyezett értékpapírokat ad el a stabilcoinnal. CZ nem meglepő módon rohant közölni, hogy a BUSD teljes egészében a Paxos terméke, ahhoz a Binance-nek nincs köze. Mindenesetre reflektálva a Twitteren a kérdésekre, Zhao kiemelte, hogy már tárgyalnak egy japán jen-alapú stabilcoin kibocsátójával. Plusz szingapúri dollárhoz kötött stabilcoin is a képben van. Azt pedig már több kriptopiaci szereplő hangsúlyozta, hogy a Terra és az FTX összeomlása teljesen megváltoztatta az amerikai hatóságok hozzáállását. Sokkal keményebb fellépést láthatunk a hatóságok részéről és több komoly, hagyományos pénzpiaci szereplő távolodott el a kriptoszektortól.