Elszakadt az 1:1 USDT árfolyamtól a Binance BUSD a Paxos felszólításra

Elszakadt az 1:1 árfolyam rögzítéstől a Binance BUSD stabilcoinja, miután a kibocsátó Paxos Trust ellen eljárást kezdeményezett a new yorki Pénzügyi Szolgáltatások Minisztériuma felszólítva a céget, hogy ne hozzon forgalomba új BUSD coinokat.

A depeg magyar idő szerint reggel 6:00 után indult és az 1:1 konvertibilitásról 0,995 dollárig nyomta a BUSD tether USDT-vel szembeni árfolyamát. A CoinMarketCap BUSDUSDT árfolyamadatai alapján a harmadik legnagyobb piaci értékű dollár-rögzítésű stabilcoin 24 órás kereskedési volumene elérte a 12 milliárd dollárt, ami a teljes értékének a ~75%-a.

A több mint egy éve nem látott mélypontra való leszúrás és a felszólításra azonnal reagált a Paxos Trust, ami február 21-ével befejezi a BUSD-k nyomtatását, illetve megszünteti üzleti kapcsolatát a Binance tőzsdével, miközben biztosítja a BUSD-tulajdonosokat, hogy minden érme mögött 1:1 arányban amerikai dollárban denominált tartalék áll.

A hatósági felszólítás és a Paxos közlemény hatására a BUSD tulajdonosok USDT-re és más stabilcoinokra kezdtek konvertálni stabilcoin megtakarításaikat.

A BUSD kibocsátásának leállításával a forgalomban levő BUSD stabilcoin értéké nem fog tudni tovább növekedni. A BUSD kereskedési párokat a Binance továbbra is támogatja, de a kereskedők fokozatosan elkezdenek átvándorolni más stabilcoinokba, ami a BUSD peg elvesztéséhez vezet(ett). A diszkont BUSD azonban rövid életű lehet, hiszen a Paxos továbbra is teljesíti a visszaváltásokat amerikai dollárra. A BUSD a Binance kereskedési volumenének 35%-át teszi ki, masszív lyukat ütve az elkövetkezendő hónapokban, ha például a stabilcoin tulajdonosok a Binance-ról múlt év szeptemberben kivezetett USDC stabilcoinba vándorolnak szemben a szinten hatósági össztűz alatt álló tether USDT-vel szemben.