A Binance vezetője optimistán látja a kriptovaluták jövőjét

CZ-t arról kérdezték, hogy szerinte hogyan alakul a kriptovaluták globális elfogadottsága és mit hoz majd a jövő ezen a téren.

A Coinmarketcap nemrég interjút készített Changpeng “CZ” Zhao-val. A Binance alapítója optimistán nyilatkozott a kriptók fokozatos elterjedésével és elfogadottságuk folyamatos növekedésével kapcsolatban.

Hullámhegyek és hullámvölgyek

A 2022-es év igen sűrű év volt a digitális valuták világában. Az elhúzódó kriptotél miatt több cég is bedőlt dominóként rántva magával a többieket is. Ebben az időszakban megrendült a kriptókba vetett hit, és ez visszavetette az elfogadottságukat is.

CZ szerint is sok negatívumot hozott a 2022-es év. Személy szerint ő mindig is a bitcoin árfolyamát figyelte, és az alapján ítélte meg, hogy hol tart éppen a kriptók adaptációja. A Binance-nél azt tapasztalta, hogy az új felhasználói regisztrációk száma és a kriptotőzsde forgalma szoros összefüggésben van a bitcoin aktuális árfolyamával.

Azt is hozzátette, hogy várható volt, hogy hamarosan egy nehezebb időszak jön majd. Az eddigiek alapján négy évente mindig beköszönt a medvepiac a digitális valuták világában. Ez most is így történt, a bitcoin ára a korábbi csúcshoz képest drasztikusan visszaesett. Azonban CZ azt is hozzátette, hogy a medvepiac általában “csak” egy évig tart azután ismét fellendülés tapasztalható. Ez természetesen javítja majd a kriptók elfogadottságát is.

Mit tehet a kriptoipar?

A Binance igazgatóját arról kérdezték, hogy mit tehetnek maguk az iparág szereplői annak érdekében, hogy javítsák a kriptók megítélését. CZ szerint nincs szükség különleges eszközökre ehhez, egyszerűen csak jól működő applikációkat kell csinálni. Véleménye szerint az a lényeg, hogy minél többen használják, és idővel a digitális valuták ugyanúgy a mindennapjaink részei lesznek, mint mostanra az internet. Persze azt is hozzátette, hogy az átlátható szabályozás nagyon sokat fog ezen lendíteni. Addig is a blokkláncon elérhető szolgáltatások fejlesztésével lehet egyre több embert bevonzani. Mint mondta, hiába fontos a szabályozás, végső soron a jó termék fogja meggyőzi a felhasználókat.

Fellendülés a medvepiac után

CZ szerint az FTX csődje miatt rendült meg leginkább a felhasználók bizalma. Az eset után hatalmasat ugrott a privát tárcák száma, a felhasználók ezután már nagyon is komolyan vették a “nem a te kulcsod, nem a te coinod” mottót.

Ám CZ ezzel kapcsolatban is optimista. Szerinte az iparág a nehezebb időszakok ellenére is folyamatosan fejlődik és bővül. Az, hogy a mostani medvepiac alatt olyan sok szereplő ment tönkre, szintén hozzájárul a gyarapodáshoz.

Mi lendítheti fel ismét a piacot?

CZ nem akart találgatásokba menni azzal kapcsolatban, hogy mi lesz majd a következő nagy dobás, ami fellendítheti majd a piacot. Mint mondta, korábban több nagy újítással kapcsolatban se feltételezte, hogy az akkora hullámokat vet majd a kriptók világában. Így járt többek között az ICO-val, a DeFi-vel és az NFT-kel is. Ezért úgy gondolja, hogy a következő nagy boom is egy hasonló újítás miatt következik majd be.

Ám addig is vannak folyamatok, amelyeket már most is érdemes figyelemmel kísérni. A világszerte egyre gyorsabban formálódó a szabályrendszerek több változást is beindítottak. Egyrészt a felhasználók megrendült bizalmán is sokat lendítenek, másrészt pedig megnyitják az utat az intézményi felhasználók előtt. A Binance ügyfelei között is egyre több intézmény kap helyet, és ha lassan is, de már ők is egyre nagyobb számban jelennek meg a piacon. Ha pedig a régóta jelen lévő vállalatok bizalmat szavaznak a kriptóknak akkor őket követik majd a többiek is.

Emellett kiemelte azt is, hogy az infláció miatt is egyre többen fordulnak a kriptovaluták felé. A legtöbben a bitcoint tartják erre a legalkalmasabbnak a véges kínálata miatt. Az infláció által legsúlyosabban érintett régiókban a digitális valuták sokszor az egyetlen utat jelenthetik egy kiszámíthatóbb élet felé. Ezek közül kiemelte Latin-Amerikát és Afrikát is.