Dokumentumfilm készül Changpeng Zhao és Sam Bankman-Fried kapcsolatáról

Az FTX-saga és a kriptotőzsde összeomlásához vezető fejlemények egy új dokumentumfilmben kerülnek terítékre. A film Sam Bankman-Fried és egyik legádázabb kritikusa, a Binance alapítója, Changpeng Zhao közötti ingatag kapcsolatra összpontosít.

A film főhősei határozottan megéltek – vagy éppen alakítottak ki – olyan helyzeteket, melyek megérnek egy sztorit a filmvásznon. Izgalmas lehet, ahogy megismerjük a két férfi történetét, akik rövid időn belül jutottak el a kriptopiac már-már uralásáig. SBF esetében pedig kiderül, hogyan sikerült a férfinek maga ellen fordítania egy teljes iparágat miközben mindenét elveszítette és rács mögé került – majd szabadult ki onnan, szintén nem mindennapi keretek között. A történetet még érdekesebbé teszi, hogy mindkét szereplő teljesen eltérő háttérrel rendelkezik.

A The Hollywood Reporter szerint a produkció a Fortune és az Unrealistic Ideas, egy Mark Wahlberg amerikai színész, Stephen Levinson és Archie Gips által közösen alapított, forgatókönyv nélkül dolgozó produkciós cég együttműködésében készül.

“SBF és CZ története mindenhol megragadta az emberek fantáziáját” – mondta Gips. “Ami miatt a legjobban izgatott vagyok, az az a fenomenális exkluzív hozzáférésünk a dinamikus történetmesélőkhöz, akik szó szerint részesei voltak a Shakespeare-szerű dráma kibontakozásának” – tette hozzá.

A dokumentumfilm arra fog fókuszálni, hogy a politikai kapcsolatokkal rendelkező, prominens akadémiai családba született Bankman-Fried és Zhao, akinek családja 12 éves korában Kínából Kanadába menekült, hogyan váltak a kriptotér két legjelentősebb alakjává, és hogyan váltakozott a kapcsolatuk a szövetségesek és a riválisok között.

CZ története, avagy a McDonaldstól a Binance-ig

Changpeng Zhao, ismertebb nevén CZ nem tartozik azon milliárdosok közé, akik születésük óta tejben-vajban fürödtek. Élete során rögös utakat járt be, míg elért oda, ahol ma van. Egy vidéki faluban született Kína keleti részén, szülei egyszerű tanárok voltak. 12 éves volt, mikor családjával együtt Kanadába emigrált. Fiatalkorában rengeteget dolgozott azért, hogy segítse családját. Többek között dolgozott McDonaldsban, benzinkúton, valamint bíróként volleyball meccseken. Tehát teljesen átlagos, hétköznapi életet élt. A mára legnagyobb kriptotőzsde fejét ezután szorgalma és igyekezete vezette oda, hogy 2022 januárjában Kanada leggazdagabb emberének titulálták.

CZ

Rövid visszatekintés a csőd kialakulására

A Binance vezérigazgatója tudni illik, az FTX összeomlásának epicentrumában állt. Zhao november elején hozta nyilvánosságra azon terveit, hogy felvásárolja a bajba került kriptotőzsdét. Később azonban meghátrált ettől a tettől, és belátta, hogy a kriptotőzsde nem fogja túlélni a kialakult káoszhelyzetet és aggódott, hogy a bukás az iparág többi szereplőjét is magával ránthatja.

A CZ és Bankman-Fried közötti, november 10-i, mintegy tucatnyi csoportos sms-sorozat, amelyet a The New York Times szerzett meg, azt mutatja, hogy a kriptovezetők attól tartottak, hogy a helyzet még rosszabbra fordulhat. A kétségbeesett kommunikációjuk pedig ritka bepillantást enged abba, hogy milyen szokatlan módon folyik az üzlet a színfalak mögött az iparágban.

Az FTX kriptotőzsde és testvér fedezeti alapja, az Alameda Research éppen akkor omlott össze, amikor a betétekre támadó roham 8 milliárd dolláros rést tárt fel a tőzsde számláin. Az összeomlás kriptoválságot idézett elő, mivel az FTX-hez kötődő cégek a csőd szélén tántorogtak, megkérdőjelezve az egész iparág jövőjét.

Több feldolgozásban is megtekinthető lesz az FTX története

Bankman-Fried kriptobirodalmának felemelkedése és bukása több filmprojekt témájává vált. Amint arról a Cointelegraph beszámolt, az Amazon Prime videó streaming szolgáltatása egy nyolc epizódos limitált sorozatot készít a kriptotőzsde mögötti botrányokról. Emellett a The Big Short című könyvéről ismert író és pénzügyi újságíró, Michael Lewis hat hónapot töltött Bankman-Frieddel az FTX összeomlása előtt egy készülő könyvéhez, és állítólag eladta a film jogait az Apple-nek.