A Binance visszatér Oroszországba, megszünteti a felhasználók korlátozását

Az oroszországi felhasználók arról számoltak be, hogy több mint egy évvel a szankciók bevezetése után ismét használhatják a helyben kibocsátott Mastercard és Visa kártyákat a kriptotőzsdén.

A Binance, a világ legnagyobb kriptotőzsdéje csendben feloldotta az orosz állampolgárokkal és lakosokkal szemben több mint egy évvel ezelőtt bevezetett korlátozásokat. 2022 márciusában, miután az Európai Unió szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben az Ukrajnát ért támadásra válaszul, a Binance bejelentette, hogy nem támogatja az Oroszországban kibocsátott Visa és Mastercard kártyákról érkező befizetéseket.

Most úgy tűnik, hogy a korlátozás megszűnt. A felhasználók orosz rubelt, eurót, brit fontot és más devizákat is letétbe helyezhetnek az Oroszországban kibocsátott bankkártyákról – jelentette szombaton a Forklog kriptohírportál.

Korábban az orosz felhasználók arról számoltak be, hogy a Binance feloldotta a 10 000 eurónál nagyobb egyenlegű számlákra vonatkozó korlátozásokat. A tőzsde hivatalosan egyik változásról sem adott ki közleményt.

Amikor a CoinDesk megkereste, a Binance szóvivője nem erősítette meg vagy cáfolta a korlátozások feloldását, de egy e-mailben úgy fogalmazott:

“Az orosz állampolgárokkal szembeni szankciókkal kapcsolatos összes jelenlegi korlátozást a platform és jogi személyei az Európai Unióban teljes mértékben alkalmazzák”.

Az orosz bankkártyák tavalyi betiltására azután került sor, hogy az EU és az USA szankciókat vezetett be az Ukrajnába betörő Oroszország ellen. A legtöbb orosz bankot elvágták a SWIFT nemzetközi bankközi elszámolási hálózattól. Tavaly tavasszal az EU kiszélesítette a szankciókat, és megtiltotta, hogy a kriptopénz-szolgáltatások kiszolgálják a 10 000 eurónál nagyobb számlaegyenleggel rendelkező orosz felhasználókat. Ősszel ezt a küszöbértéket eltörölték, így az orosz állampolgárok és lakosok számára lehetetlenné vált, hogy bármilyen, az EU-ban bejegyzett kriptoszolgáltatást igénybe vegyenek. A LocalBitcoins, a Crypto.com és a Blockchain.com azonnal értesítette az orosz felhasználókat, hogy számláik hamarosan megszűnnek.

Amikor a Binance bejelentette a 10 000 eurós korlátozást az Oroszországon belüli felhasználók számára, azt állította, hogy “az EU ötödik Oroszországgal szembeni korlátozó intézkedéscsomagja” tette szükségessé a korlátozásokat. Bár a szankciók még mindig érvényben vannak, ez a korlátozás a médiajelentések szerint már nem létezik a Binance-en. A múlt hónapban azonban a Binance megtiltotta a peer-to-peer (p2p) kereskedést dollárban és euróban az oroszok számára, így csak az orosz rubel maradt opcióként. A Binance szóvivője megerősítette, hogy ez a korlátozás továbbra is fennáll.

Még tavaly októberben a portugáliai Lisszabonban megrendezett Web Summit-on a Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhao azt mondta: “Mi a háborús diktatúrák ellen vagyunk. Nem vagyunk a lakosság ellen”.