A Bitcoin 10, az Ethereum 15 százalékot zuhant a délelőtt folyamán

Ma is folytatódott a kriptopiac zuhanása, a két vezető kriptovaluta, a Bitcoin és az Ethereum újabb egyéves mélypontot ért el.

Reggel tovább esett a Bitcoin árfolyama, a CoinMarketCap adatai szerint a BTC a délelőtti 20 184 dolláros árfolyamával új 52 hetes rekordot döntött meg. A kriptovaluta az elmúlt héten értékének egyharmadát veszítette el az inflációs ráták emelkedése és az amerikai jegybank várható kamatláb emelése miatt.

Érdemes megemlíteni, hogy a Bitcoin piaci kapitalizációja a 2021. novemberi 1,27 billió dollárról mára 386 milliárd dollár alá zuhant. A második legnagyobb kriptopénz, az Ethereum szintén nagyot esett a délelőtt folyamán, közel 15%-ot.

A jelenlegi 128,79 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával az Ethereum egyébként a CoinMarketCap szerint a tavaly novemberi 4891 dolláros történelmi csúcs óta értékének közel 80%-át veszítette el.

Mi okozza a kriptopiac mélyrepülését?

A mai árfolyamcsökkenések elsődleges oka egyrészt a közelgő amerikai kamatláb emelés az infláció megfékezése érdekében, másrészt pedig a DeFi aktivitásának csökkenése. A kriptopiac mélyrepülésében szintén fontos szerepet játszik, hogy a befektetők elbizonytalanodtak a kriptóval kapcsolatban, emaitt pedig csak a múlt héten összesen 102 millió dollár értékű kriptovalutától szabadultak meg.

A DefiLlama adatai szerint a teljes lekötött tőkeösszeg az összes blokkláncon – beleértve az Ethereumot, a Tront, a BNB Chaint, az Avalanche-ot és a Solana-t – az elmúlt 24 órában közel 7%-kal csökkent.

Egyébként a befektetők aggodalma a kamatláb emelés miatt nem alaptalan. Mivel az inflációs ráta az Egyesült Államokban 8,6%-on tetőzik, a központi bank várhatóan még ma bejelentést tesz a kamatláb megemelésével kapcsolatban.