A bitcoin ára meghaladja a 44 ezer dollárt, fordulni látszik a trend

A bitcoin árfolyama a hónap eleje óta először ismét a 44 ezer dolláros szint fölé emelkedett, egyetlen hét alatt sikerült több ezer dollárt emelkednie. A cikk írásának pillanatában már majdnem 44200 dollár egy coin ára. Ez sok különféle tényezőnek köszönhető, például a javuló makrogazdasági helyzetnek, amelyet főleg az amerikai hírek motiválnak. Hiszen például múlt héten írta alá Joe Biden az 1,5 billió dolláros állami fejlesztési csomagról szóló törvényt, ami jelentősen stimulálni fogja az amerikai gazdaságot.

Vannak aggályok, de a bitcoin stabil emelkedése és a nagy váltás egyre inkább itt van a kanyarban

Az európai tőzsdék továbbra is küszködnek, bár azért több makrogazdasági aggály is eltűnni látszik. Például a Covid-lezárások már egyáltalán nem számítanak tényezőnek. Az ukrán-orosz háború most már több mint egy hónapja tart, de globális piacok szempontjából sokak szerint ez már nem annyira meghatározó. Mert az első napokban mindenki teljes összeomlásra számított, most viszont már úgy tűnik, hogy politikai huzavona lesz a dologból. És inkább az európai régióra lesz hatással, nem az egész világot meghatározó “rendre”. Ez főleg azért van így, mert az európai vezetők és az Egyesült Államok pontosan úgy reagált, ahogy az mindenki által kiszámítható volt. De mégis, a szakértők és kriptoinfluenszerek úgy látják, hogy a kriptovilágban zajló folyamatok azok, amelyek hajtják előre a bitcoin árfolyamát.

Látható, hogy mindenféle centralizált erőfeszítések és döntések nélkül is egyre elfogadottabb a kriptovaluta. A kapcsolatok decentralizáltan épülnek. Tökéletes jelzése ennek, hogy nemrégiben a Binance vezérigazgatója személyesen kereste fel El Salvadort, amely a világ első olyan országa, ahol törvényes fizetőeszköz lett a BTC. A nagy váltás pedig közeleg. Jelenleg napjainkban minden hivatalos pénzügyi eszköz, még az arany is, papíralapú vagy papír testesíti meg. A papír pedig statikus, limitált lehetőségekkel bír és nagyon komoly bizalomra van szükség, hogy elhiggyük, annyit ér, amennyit mondanak róla. És a nagy váltás az lesz, amikor papíralapról, a kódalapú pénzügyi eszközökre fogunk váltani. Nem lesz egyszerű és nem lesz gyors, de a jelenlegi folyamatok azt mutatják, hogy nem lesz már megállás.