A bitcoin árfolyama kilőtt egy újabb amerikai bank mélyrepülése után

A bitcoin (BTC) árfolyama több mint 5%-ot ugrott az elmúlt 24 órában, miután a First Republic Bank (FRC) részvényei április 25-én több mint 50%-os eséssel zárták a kereskedési napot, miután újabb lehetséges közelgő bankcsőddel kapcsolatos félelmek korbácsolták fel a hangulatot.

Bitcoin árfolyam
A bitcoin árfolyama azonnal emelkedésnek indult, miután a Fox News Business riportere, Charles Gasperino közzétette a hírt, hogy a First Republic Bankkal együttműködő bankárok arra számítanak, hogy az intézmény csődeljárás alá kerül és a hatóságok veszik át felette az irányítást.

A csődeljárási felügyelet egy olyan taktika, amely lehetővé teszi a hitelezők számára, hogy visszaszerezzék a potenciális fizetésképtelenséggel küzdő vállalatoktól a pénzeszközeiket, és segíti a bajba jutott cégeket a csőd elkerülésében.

A Santiment kriptoanalitikai cég adatai szerint a bitcoin és az S&P 500 közötti korreláció csökkenhet, mivel a bankválság közepette ismét elkezdett felerősödni az a narratíva, hogy a bitcoin egy biztonságos menedék.

Bitcoin és S&P 500 korrelációs

A First Republic Bank előre szólt, hogy bajban van

A First Republic Bank március elején jelezte először a pénzügyi problémáit a felügyeleti hatóságoknak. Ezután az Egyesült Államok 11 legnagyobb bankintézete, köztük a J.P. Morgan és a Bank of America 30 milliárd dollárt helyezett letétbe a bajba jutott banknál.

Március 26-án a Bloomberg arról számolt be, hogy az amerikai hatóságok sürgősségi hitelkeret létrehozását fontolgatják, hogy segítsenek a banknak a mérlegével kapcsolatos “strukturális kihívások” felszámolásában.

Az akkori névtelen források szerint annak ellenére, hogy a First Republic likviditási gondokkal küszködött, az amerikai tisztviselők kijelentették, hogy a bank betétei rendben lesznek, és nem fenyegeti őket “olyan azonnali súlyos bankroham” veszélye, mint ami a Silicon Valley Bank bedőléséhez vezetett.

Sajnos ezek a megnyugtató nyilatkozatok tévesnek bizonyultak.

Hétfőn, április 24-én a First Republic az első negyedéves eredménybeszámolójának közzététele után arról számolt be, hogy a teljes betétállománya több mint 100 milliárd dollárral zuhant, és “stratégiai lehetőségeket” fog keresni pénzügyi helyzetének mielőbbi megerősítése érdekében.

First Republic Bank jelentés

Bár a bank még nem tisztázta, hogy pontosan mik ezek a stratégiai lehetőségek, a tőzsdei jelentés kiemelte, hogy a bajba jutott cég tervezi, hogy csökkenti mérlegfőösszegét és csökkenti kiadásait. Ezt a vezetői fizetések csökkentésével, az irodabérletek karcsúsításával és az alkalmazottak várhatóan 20-25%-ának elbocsátásával próbálják elérni a második negyedévben.

A bankválság az idei év során már komoly áldozatokat szedett az amerikai pénzintézetek körében. Március 8-án a Silvergate Bank jelentette be, hogy bezárja kapuit, miután hatalmas rohamot indítottak az ügyfelek a betéteik kivonására. Két nappal később a Silicon Valley Investment Bankot a kaliforniai pénzügyi felügyeleti hatóság zárta be.

A zavarok ellenére Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter megismételte, hogy az amerikai bankszektor továbbra is erős és stabil. “Bankrendszerünk továbbra is szilárd, erős tőke- és likviditási pozíciókkal rendelkezik” – mondta Yellen a Pénzügyi Stabilitási Felügyeleti Tanács április 21-i ülésén.