A Bitcoin bálnák és bányászok nagy eladási hullámot indítottak az elmúlt hetekben

Mivel a medvepiac továbbra is tombol, a Bitcoin jelenleg 70%-kal marad el a 2021. novemberében látott történelmi csúcsától. E kedvezőtlen körülmények közepette úgy tűnik, hogy a Bitcoin bálnák és bányászok diszribúciós aránya is elérte a csúcsszintet. Ez a gyakorlat a múltban még több eladói nyomást helyezett a befektetőkre a piacon.

A BTC bálnák mozgása

A CryptoQuant hivatalos, a Bitcoin on-chain mérőszámait vizsgáló elemzése szerint a bálnák aktivitása továbbra is kedvezőtlen. Az elemzés szerint a Bitcoin bálnák mozgásai a 20 ezer dolláros támasz alá esés előtt váltak aktívabbá. Augusztusban némi ébredezés volt tapasztalható a szunnyadó BTC coinok tekintetében. Ez a tendencia átragadt szeptemberre is.

Augusztus 11-én a CryptoQuant egy kutatást is indított a több mint hét éve szunnyadó, ezer és 10 ezer közötti BTC-t érintő tranzakciókról. A kutatásból kiderült, hogy az eszközök korai Bitcoin elfogadókhoz tartozhattak, vagy az időközben megszűnt Cryptsy tőzsdéről kerülhettek át a hackertámadás előtt.

Bármelyik esetről is legyen szó, a coinok utat találtak a tőzsdékre az esetleges eladások miatt. Néhányat azonban ismeretlen címekre küldtek, amelyek valószínűleg valamilyen kriptomixer szolgáltatókhoz is tartozhatnak. Ez a bálnamozgás a tőzsdékre érkező BTC-mennyiség töredékét jelentette, mivel a BTC Exchange Reserve indikátor a jelek szerint kiugróan magas volt.

Továbbá szeptember 7-én a CryptoQuant újabb bálnamozgásokat észlelt. Tíz nap alatt több mint 15 ezer Bitcoint mozgattak meg, néhányat ezek közül a Krakenre küldtek. Ezek az érmék több mint nyolc évig szunnyadtak. A jelenlegi medvepiac közepette ezek a bálnamozgások még nagyobb eladási hullámot indítottak, és tovább fokozták a medvés hangulat miatti nyomást.

A bányászok is eladnak

A bálnák mellett a bányászok is részt vettek a mostani eladási hullámban, amely szintén hozzájárult ehhez a nyomáshoz. A pekingi székhelyű Poolin bányászpool a héten több mint 5 ezer BTC tömeges kiutalásának volt tanúja. Négy nappal ezelőtt a Poolin kénytelen is volt szüneteltetni a kiutalásokat ‘likviditási‘ aggályokra hivatkozva. A bejelentés szerint ugyanis nagyon megugrottak a kiutalási igények.

A bányászok közelmúltbeli nagy eladási hulláma részben az alacsony hash árnak tudható be. Ahogy a BTC árfolyama egyre lejjebb csúszik, úgy a bányászok egyre kevesebb bevételt kapnak. Úgy tűnik, hogy a bányászkapituláció a további esések elleni fedezeti kísérlet. Sajnos ezek az eladások olyan hullámhatást váltanak ki, amely növeli az eladási nyomást a többi bálna és bányász esetében.

Bitcoin reserve mutató

Ennek következtében a BTC Exchange Reserve mutató augusztus vége óta gyors emelkedést mutat. A júniusi hónapban, a négy éves mélypont elérése óta a tőzsdéken lévő BTC-tartalékok folyamatosan növekedtek, ami az eladási nyomás növekedését jelzi.