A világ legnagyobb Ethereum bányászpoolja beszünteti működését

Hét hosszú évnyi kutatás és fejlesztés után az Ethereum PoW bányászati fázisa 2022. szeptember 15-én véget ér. Ezt az időpontot követően már nem lesz lehetséges az Ethereum hálózaton grafikus kártyák (GPU-k) vagy ASIC-ek segítségével ethert bányászni.

Az Ethereum projekt indulása óta az egyik legfontosabb feladat az volt, hogy a konszenzusmechanizmust Proof of Stake-re állítsák át. Szeptember 15-én várhatóan megtörténik a régi PoW-alapú blokklánc végleges egyesítése az új PoS-alapú Beacon-lánccal. Ettől az időponttól kezdve már nem lesz értelme ETH-t bányászni, mivel az új blokklánc nem igényel bányászatot a blokkok érvényesítéséhez. A bányászok különféle megközelítésekkel próbálnak alkalmazkodni az Ethereum merge után kialakult állapotokhoz.

Ahogy a legnagyobb Ethereum bányászpool, az Ethermine fogalmaz:

“Többé nem lesz lehetséges az Ethereum hálózaton grafikus kártyák (GPU-k) vagy ASIC-k segítségével Ether-t bányászni az Ethereum hálózaton”. Ezért az Ethermine bányászpool be fogja szüntetni a működését, mivel ezen a ponton használhatatlanná válik.

Bányászat az Ethereum Classic (ETC) hálózatán

Az ETC (Ethereum Classic) bányászpoolja természetesen megmarad, mivel ezen a blokkláncon nem tervezik a PoW elhagyását. Nagyon valószínű, hogy a jelenleg az ETH-ra szánt, és szeptember 15-től már nem használható hashráta egy részét rögtön visszafordítják az ETC-re. Valójában az ETC hashrátája idén augusztusban máris új történelmi csúcsot ért el, története során először meghaladva a 40THash/s-ot. Korábban, a Merge bejelentése előtt soha nem emelkedett 30THash/s fölé.

A jelenlegi szint, azaz a napi 0,0124 dollár MHash/s-onként a 2020. márciusi szinteken van, amikor az ETC ára 5 dollár alá zuhant a világméretű pénzügyi piacok világjárvány kitörése miatti összeomlása miatt.

Azóta az ETC ára először 10 dollár fölé tért vissza, majd tavaly májusban 167 dolláros történelmi csúcsra is emelkedett. A jelenlegi, azaz alig 30 dollár feletti ár azonban még mindig 81%-kal a csúcs alatt van.

ethereum merge, ETC

Azt azonban meg kell jegyezni, hogy az ETC nem tűnik alkalmasnak arra, hogy átvegye az ETH helyét, hacsak nem lesz sikertelen a Merge-re. Azonban mivel minden elvégzett tesztnet sikeres volt, egyelőre nehéz elképzelni egy ilyen forgatókönyvet.