Revolut kriptovezető: a karácsonyi izzók több energiát fogyasztanak, mint a bitcoin

Az EU vezetői továbbra se akarnak leszállni a bitcoin bányászatról, de a Revolut kriptorészlegének a vezetője a helyére tette őket.

Folytatódik a bitcoin bányászat elleni boszorkányüldözés

Az EU vezetői már nem tudnak mit kitalálni, hogy mivel feketítsék be a kriptobányászatot. Az Európai Központi Bank nemrég egy olyan “tanulmánnyal” áll elő, ami szerint a kriptobányászat akár egy közepes ország fogyasztásának megfelelő áramot is elhasznál évente. A bökkenő csupán az, hogy ezt a “tényt” csupán homályos becslésekkel tudja alátámasztani.

Most éppen miért veszik elő a bitcoint?

A jelentés alapján egyes kriptovaluták, mint például a bitcoin kifejezetten nagy ökológiai lábnyommal rendelkeznek és ez veszélyezteti az egyes országok klímavédelmi vállalásait. Emellett még felhozták azt is, hogy a jelenlegi geopolitikai helyzetben egyre több ország vezet be energia korlátozásokat, és nyilván a gonosz bitcoin bányászok itt is keresztbe tesznek majd.
Természetesen most is előhozakodtak a proof-of-work (PoW) mechanizmus “rendkívüli” energiaigényével, ami szerintük veszélyezteti a pénzügyi szektor zöldebb energiára való átállását.

A Revolut kiáll a bitcoin mellett

Ed Cooper, Revolut kriptorészlegének vezetője azonban rávilágított a tanulmány visszásságára. Mint mondta:

A mosógépek és a karácsonyi díszkivilágítás is több energiát használnak fel, mint az egész bitcoin hálózat.

Cooper a Bloomberg által rendezett Technology Summit-on szólalt fel a témában. Kifejtette, hogy attól még, hogy a bányászathoz szükség van energiára az nem lesz automatikusan rossz. Azért még viccelődve azt is hozzátette, hogy a Revolut egy volt munkatársa éppen egy megújuló energiaforrás létrehozásán dolgozik. Vajon ezzel mégis beismerte, hogy energiaigényes lenne a bitcoin bányászat?

A Revolut a kriptóra szavaz

Mindenesetre a cég elkötelezte magát a digitális valuták mellett. Már meg is szerezte a hatósági engedélyeket ahhoz, hogy még több kriptovalutákhoz kapcsolódó szolgáltatást nyújthasson az európai ügyfeleinek. Emellett a digitális valuták adásvételét terhelő díjat 2,5%-ról 1,99%-ra illetve 0,99 euróra csökkentette.

A cég egy oktatási platformot is indított, ahol a felhasználók mélységében megismerhetik a kriptók világát. A “Learn & Earn” nevű platformon az indulás utáni egy hónapon belül több mint 1,5 millióan látogató fordult meg a világ mintegy 32 országából.