A Bitcoin-bányászat fenntarthatósága elérte minden idők legmagasabb szintjét

A Bitcoinra vonatkozó ESG jelentés szerint a Bitcoin-bányászat jelenleg az egyetlen olyan globális iparág, amelyet elsősorban fenntartható energiával működtetnek.

A legutóbbi Bitcoin ESG jelentés felfedte, hogy a fenntartható energiával történő Bitcoin-bányászat aránya minden idők legmagasabb szintjére növekedett: elérte a 54,5%-ot, a fenntartható bányászat szintje pedig összességében 3,6%-kal nőtt a 2023-as naptári év során.

A Bitcoin ESG jelentés blogbejegyzése szerint a Bitcoin BTC Price BTC Price energiájának és kibocsátásának fenntarthatósági nyomkövetőjéből, vagyis a BEEST-modellből származó adatokat elemezték. A bányászathoz használt fenntartható energia arányát más iparágakkal hasonlították össze az elmúlt négy évben, nyilvánosan elérhető adatok alapján.

A Bitcoin-bányászat fenntarthatóságának alakulása 2020-tól

A Bitcoin-bányászat fenntarthatóságának alakulása 2020-tól

Az adatok szerint a Bitcoin-bányászat jelenleg a legnagyobb fenntartható energiafelhasználó (54,5%) a többi alágazathoz képest, és a 2023-as naptári év során 3,6%-kal növelte a fenntartható bányászat szintjét más globális iparágakkal összehasonlítva.

A Bitcoin ESG jelentés emellett kiemelte azokat az elektromos hálózattól függetlenül működő Bitcoin-bányászokat, akik a bányászathoz metánkibocsátást használnak fel.

A kutatás szerint ugyanis egyes kisebb kanadai és amerikai olajtermelők engedéllyel rendelkeznek a földgáz égetésére, és néhányuk közvetlenül metánt bocsát ki, ami nehezebben észlelhető. Néhány bányászcég az így kibocsátott metánt használja fel a a Bitcoin-bányászathoz szükséges elektromos energia előállítására, csökkentve ezzel a gáz környezeti hatását. Ezzel együtt a Bitcoin-hálózat összes kibocsátása 7,3%-kal csökkent kompenzáció nélkül, ami ugyancsak rekordnak számít, sőt, ez a legmagasabb szintű nem kompenzációs alapú kibocsátáscsökkentés más iparágakhoz képest.

A cikk szerint a más elektromos hálózattól független, megújuló energiaforrásokon alapuló bányászati tevékenységek, például a Tether terjeszkedése a latin-amerikai vízenergia-alapú bányászat felé és a metáncsökkentő bányászatok elterjedése azt jelenti, hogy a Bitcoin hálózat több fenntartható energiát használ, mint valaha.

Kína és Kazahsztán bányászati tilalma után a bányászok főként az észak-amerikai zöldebb hálózatokhoz vagy fenntartható, hálózattól független helyszínekhez költöztek. A bejegyzés szerint a globális hálózatok évente 0,7%-kal válnak zöldebbé, ami 29%-os javulást eredményez az elektromos hálózatra kötött Bitcoin bányászok kibocsátási intenzitásában a 2021-es évhez képest.