A bitcoin bányászati nehézség emelkedése a hálózat erejét mutatja

A bitcoin bányászok mostanában eléggé aggódva figyelik a fejleményeket, ami a bitcoin bányászatának nehézségével történik. A bitcoin bányászati nehézség ugyanis nemrégiben még tovább emelkedett, 1,72%-kal. Annak ellenére, hogy jelenleg negatívak a piaci folyamatok és a cikk írásakor a bitcoin árfolyama éppen csak 28 ezer dollár felett mozog, az átlagos bitcoin hashráta elérte a 348,6 EH/másodperces csúcsot. Ez azt mutatja, hogy egyre több bányász lép be a piacra, ami kifejezetten jó hír a stabilitás és a hálózat egészséges működése szempontjából is.

A bitcoin bányászati nehézség csúcsokat döntöget

2022. április 27-én a bányászati nehézség 29,79 billió hash volt, 2023. április 20-án pedig történelmi csúcsra, 48,7 billió hashre emelkedett. A bányászati nehézség azt mutatja meg, hogy egy bányásznak mennyire nehéz megtalálni egy érvényes hasht egy tranzakciós blokkhoz. Ez segít a megszokott blokk előállítási időt, azaz nagyjából 10 percet tartani. Az elmúlt év során a nehézség 64%-kal emelkedett, ami azt is mutatja, hogy egyre stabilabbá válik a hálózat. A bányászati nehézséget úgy kéthetente, minden 2016 blokknál igazítják ki az alapján, hogy éppen mennyi a teljes hálózati hashráta. Ez utóbbi pedig az összes bányász számítási erejét jelképezi.

Ha növekszik a hashráta, tehát egyre több a bányász, akkor a nehézség is növekszik, hogy megmaradjon a blokk előállítási idő 10 perc környékén. Ami izgalmas a jelen helyzetben, hogy a megnövekedett bányászati nehézség és a relatíve most lefelé tartó árfolyam ellenére is rengeteg új bányász jelenik meg a hálózaton. Az egész kriptopiac és a bitcoin hálózata is profitál ebből. Hiszen így a legnagyobb kriptovaluta helyzete még stabilabb lehet, ami jó hír az iparágban uralkodó erős turbulencia közepette.