A bitcoin bányászdíj drágulásból következtetni lehet a piacok aktuális állapotára

Nagyon újat nem mondunk azzal, ha megállapítjuk, hogy egy ‘uptrend’ típusú, felfelé ívelő piaci szakasz során mindig rengeteg az új belépő a kriptopiacokon. De amúgy általában más piacokon is. Az emberek egyszerűen izgatottak lesznek és be akarnak szállni abba, ami másoknak is megváltoztatja az életét. Az elmúlt 12 évben folyamatos emelkedést mutat a Bitcoin hálózatán lebonyolított tranzakciók száma. A hálózaton működő néhány mechanizmusnak köszönhetően viszont a díjak sem növekedtek olyan mértékben, mint azt sokan várták. Például a nemrégiben végrehajtott SegWit frissítés is segített a hatékonyság növelésében.

Az emberek dollárban figyelik a bitcoin bányászdíjak mértékét

Az megállapítható a Glassnode nemrégiben frissített diagramjáról, hogy a bitcoin uptrend típusú árszakaszai során mindig emelkedik az átlagos BTC díj. Feltételezhetjük elég nagy valószínűséggel, hogy amikor az ár nagyot ugrik, akkor az emberek is hajlandóak többet fizetni díjként, hiszen a kereslet is jóval nagyobb. A diagramnál maradva az is megállapítható, hogy egy limiten felül viszont az emberek már nem igazán hajlandóak többet fizetni dollárban. Egy átlagos tranzakcióért 45 amerikai dollárnál többet nem igazán fizetnek a felhasználók, akkor sem, ha nagyon erős bikapiac van éppen. Tehát a felhasználók hajlandóak többet fizetni ilyenkor, de van egy dollárban nominált határvonal, amelyet viszont már nem akarnak nagyon átlépni.

Bitcoin díj

Ez azt igazolja, ami általános feltételezésként is elfogadható, azaz a bitcoin befektetők dollárban számolják és figyelik a díjaikat, nem satoshiban. Ez pedig egy teljesen ésszerű emberi viselkedés, hiszen a boltban is ár/érték arány mérlegelésével döntjük el, hogy mennyit ér meg nekünk egy kifli vagy egy sör. A trend alapján tehát már jól behatárolható az, hogy mennyi az a bitcoin díj, amit egy átlagos felhasználó hajlandó kifizetni. Aki érdeklődik az ilyen jellegű trendek elemzése iránt, annak érdemes időről-időre visszatérni ehhez a diagramhoz, megnézni, hogy tényleg igaz-e a megállapításunk.