A bitcoin bányászok AI képességekkel fejlesztik a gépeiket

A Bitcoin bányászok is egyre nagyobb mértékben fordulnak a mesterséges intelligencia felé, hogy ilyen módon is enyhítsék a hétvégi feleződés hatását.

A pénteken késő este bekövetkezett esemény automatikusan megfelezte a Bitcoin érmék kibocsátását. A négyévente bekövetkező felezés, amelynek célja az infláció ellensúlyozása, történelmileg mindig a Bitcoin árfolyamának jelentős emelkedését előzte meg. A felezés azonban közvetlenül érinti a bányászokat is, mivel csökkenti a jutalmukat. Ez arra késztette a bányászokat, köztük a tőzsdén jegyzett bányászcégeket is, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazását mint potenciális bevételi forrást vizsgálják meg.

Adam Sullivan, a Core Scientific vezérigazgatója szerint a vállalat új adatközpontokba fektet be, és a kutatás-fejlesztésen keresztül növeli a vertikális integrációt. Ez új innovációkat és bevételi lehetőségeket eredményezett. Ilyen például a vállalat nemrégiben bejelentett 4 nm-es bányászati platformjai és AI Cloud szolgáltatásai. Sullivan úgy véli, hogy ennek ellenére kevés bányász lesz képes átállni az AI-ra. Ugyanis a bitcoin bányászati gépek csak akkor alakíthatóak át, ha megfelelnek a nagy számítási teljesítményű számítógépekhez szükséges jellemzőknek.

A bányászok is az AI felé fordulnak

Az elmúlt évben jelentősen megnőtt az igény az AI számítási teljesítmény és az innovatív gépi tanulási alkalmazásokhoz szükséges nagy munkaterhelést kezelni képes infrastruktúra iránt. A CoinShares digitális eszközkezelő nemrégiben készült jelentése szerint egy olyan trend bontakozhat ki, amely szerint egyre több bányász fog áttérni a mesterséges intelligencia használatára a biztonságos energiaforrásokkal rendelkező helyszíneken, a megnövekedett hozamlehetőség által vezérelve.

Jelenleg is már az olyan bányászati vállalatok, mint a BitDigital, a Hive, a Hut 8, a Terawulf és a Core Scientific vagy alkalmaznak AI operációkat vagy aktívan tervezik az AI képességek bővítését.

“Ez a trend azt sugallja, hogy a bitcoin bányászat egyre inkább átköltözhet az energiahiányos helyszínekre. Eközben a mesterséges intelligenciába való befektetés az energiabiztonság szempontjából stabilabb helyszíneken növekszik.” – írják a CoinShares elemzői.

Eközben Greg Beard, a Stronghold Digital Mining vezérigazgatója azt nyilatkozta: “Azok a bányászok, akik hozzáférnek alacsony költségek mellett az energiához, jobb helyzetben vannak. A működési költségek alacsonyabbak lesznek, ami lehetővé teszi számukra, hogy rugalmasabban bánjanak a tőkéjükkel”.

Miért fontos ez? A hétvégi feleződés jelentős hatással volt a Bitcoin bányászati szektorra. Annak ellenére, hogy a bányászok becsült EBITDA árrésére ez szerény hatással volt, a bevétel 50%-os csökkenése arra késztette a bányászokat, hogy alternatív bevételi forrásokat keressenek, például mesterséges intelligenciát.

Miért fontos ez?

tranzakciós díj

A felezés azonban pozitív hatással volt a Bitcoin tranzakciós díjaira, amely ötéves mélypontra csökkent. Ez a csökkenés azután következett be, hogy a feleződést és a Runes token szabvány bevezetését követően kezdetben megnövekedtek a díjak. Ez a tranzakciós költségek megugrását okozta.

A díjak csökkenése ellenére a mostani felezés több milliárd dolláros bevételkiesést okozhat a bányászoknak. A napi 900-ról 450 Bitcoinra történő csökkenés kritikus fontosságú az infláció megelőzése és a Bitcoin 21 millió tokenes felső határának fenntartása érdekében.

mvmr

A Bitcoin MVRV aránya azonban nemrég a 90 napos átlaga alá esett. Ez egy potenciális vásárlási lehetőséget jelez 67%-os várhatós nyereséggel. Ez a tendencia már 2022 novembere óta megfigyelhető, és minden alkalommal átlagosan 67%-os nyereséget jelez.