Érdekes tények a Bitcoin feleződéséről

A feleződés négyévente sarkalatos pont a Bitcoin monetáris politikájában, ami óriási hatással van az egyes bányászati műveletek gazdasági életképességére, az eszköz általános piaci dinamikájára és úgy általában a Bitcoinosok véráramában lévő blokkalkohol-tartalomra.

Mindenki úgy ünnepli a feleződést minden ciklusban, mint azt a pillanatot, amikor a Bitcoin szűkösebb eszközzé válik. Ez tehát egy olyan esemény, ahol történelmileg az árfolyam az egekbe szökött a kibocsátási ütemterv változására reagálva. Így mindenki lélegzetvisszafojtva várja, hogy a történelem újra megismételje önmagát.

Tudtad ezeket?

Biztos vagyok benne, hogy mindenki jól ismeri ezeket a dinamikákat a felezés után, ezért nézzünk meg néhány kevésbé ismert tényt a Bitcoin kínálati ütemezéséről és a feleződésekről.

A Bitcoin teljes kínálata valójában sehol sincs jelen a kódbázisban. A programkód egyszerűen csak specifikálja a blokkonkénti 50 BTC induló jutalmat, és ezt az értéket minden felezéskor úgy módosítja, hogy felére csökkenti.

felezés

A Bitcoin teljes kínálata valójában nem 21 millió érme. A Bitcoin kódja valójában úgy működik, hogy minden felezéskor egyszerűen felére csökkenti a kínálatot. Így mire a bányászati jutalom 0 satoshira csökken, még mindig csak 20999999,97690 BTC lesz forgalomban.

A Bitcoin programozási nyelvének (C++) furcsasága miatt a kínálat eredetileg egyáltalán nem volt korlátozva. 2214-ben a teljes készletet újra elkezdették volna kibocsátani, visszaállítva a blokkjutalmat blokkonként 50 BTC-re, és újabb 21 millió érme kibocsátását hajtva végre. Az eredeti BIP tehát tréfásan volt megírva, de ezt 2014-ben a 42. BIP-ben korrigálták.

infláció

A feleződő kínálati görbe a teljes kínálattal együtt érdekes tulajdonsággal bír. Az 50 BTC-s bányászati jutalom első támogatási időszakában a kínálat 50%-a került forgalomba. A következő, 25 BTC jutalmak feleződési időszakában a kínálat 25%-a került forgalomba. Minden felezéskor a jutalom értéke a teljes kínálat százalékos arányában kerül forgalomba.

Az első felezés során, amikor a blokkjutalom blokkonként 50 BTC-ről 25 BTC-re csökkent, bányászok egy csoportja módosította Bitcoin-klienseit, és megpróbálta folytatni a bányászatot egy olyan láncon, ahol a felezés után is 50 BTC maradt a blokkjutalom.

Ha elég szerencsés ember vagy ahhoz, hogy most itt legyél, hogy lásd ezeket a kis történelmi pillanatokat, becsüld meg az élményt. Ezek egyszeri dolgok az életben, amikre visszatekinthetsz. Emellett valószínűleg arra is használhatod, hogy a körülötted lévő embereket bosszantsd, annak ellenére, hogy nem érdekli őket. 🙂