A bitcoin bevésések segítik a bányászok bevételét, de a felezés fájni fog így is

Az idei év nagy durranásai voltak a Bitcoin Ordinals néven futó bitcoin NFT-k és bevésések. Az év első felében ezek komolyan megtolták felfelé a tranzakciószámot a Bitcoin láncán. De nagyon pozitív volt a hatásuk a bányászati bevételekre is a megnövekedett tranzakciós díjak miatt. Viszont most már egyre sötétebb felhők közelednek. Nem elég, hogy az érdeklődés is alábbhagyott a Bitcoin Ordinals iránt, de a bitcoin felezése is komoly hatással lesz a bányászati bevételre.

A bitcoin bányászoknak most BTC áremelkedésre lenne szüksége

Szeptember 26-án a Glassnode tett közzé egy elemzést, amely azt vizsgálta, hogy a bevésések uralják-e még mindig a tranzakciókat a pénzmozgásokkal szemben. A 2023. februárjában megjelent bevésések elég gyorsan uralni kezdték a mempoolt és ezek kezdték kitölteni a blokkokat. Azonban a Glassnode elemzése rámutat, hogy a a mémpoolban lévő függő tranzakciók száma május óta megugrott. Ezeknek a meg nem erősített tranzakcióknak a nagy része nem rendelkezik azonban túl sok adattal. Plusz ugye a sima bevésések a legolcsóbb blokkterületekre pályáznak, így a sürgős átutalások kiszorítják őket, ezért kerülnek mindig hátrébb. A függő tranzakciók nagy száma kéz a kézben jár a sima szöveges bevésések nagy számával. Tehát ezek a kis szövegek növelik a blokkhelyek iránti keresletet.

Mindazonáltal ez nem csak jó hír a bányászok számára. Mert bár a bányászok díjai megnövekedtek a bevésések miatt, a bevételük összességében még mindig alacsony. Ennek oka, hogy a hash-ár történelmi mélyponton van, és közeledik a felezési esemény. A hash-ár mindössze 0,059 dollár per terahash per másodperc körül mozog napjainkban. Ez 50%-kal marad el a Bitcoin Ordinals őrület csúcspontján mért hash-ártól és 85%-kal a bikapiaci csúcson mért 0,4 dolláros ártól. Konkluzióként tehát elmondható, hogy amennyiben nem növekszik a BTC ára jelentősen, akkor sok bányász kerülhet át a veszteséges zónába. Főleg a jövő tavaszi felezés után, amikor a blokkjutalmak 3,125 BTC-re csökkennek. A bevésések tehát még szép számmal jelen vannak, de mindig hátrébb sorolódnak a pénzmozgásokhoz képest, nem szorítják ki azokat.