A bitcoin birtokosok fele még mindig profitban van

Az elmúlt időszakban uralkodó kriptopiaci helyzet ellenére még mindig a birtokolt BTC közel felét nem realizált profit mellett tartják. Ha 6 hónapos vagy 1 éves időtávban vizsgáljuk a BTC árának teljesítményét, akkor egyértelműen látható, hogy kriptotél van. Tavaly novemberben a BTC ára 68 ezer dollár volt, most pedig már hosszú hetek óta 20 ezer dollár környékén kereskednek a legnagyobb kriptovalutával. Viszont ennek ellenére a BTC birtokosok valamivel több mint fele még mindig nem realizált profiton áll.

A nem realizált profit mutatója növekedést mutat

Az elmúlt néhány napban a bitcoin árfolyama ismét meglódult felfelé. A cikk írásakor már bőven 22 ezer dollárt ér egy bitcoin. De még ezelőtt a nagyobb áremelkedés előtt is a BTC birtokosok nagyjából fele pozitívban volt, tehát ha minden coinját eladta volna, profitot generált volna. Ezt mutatja a Nettó Nem Realizált Nyereség vagy Veszteség (NUPL) indikátora. Attól nem realizált ez a nyereség vagy veszteség, mert a coin birtokosa nem adja el a coint, így nem realizálódik nyereség vagy veszteség. Még egy hete, a mostani nagyobb áremelkedés előtt is a bitcoin birtokosok 47%-a volt profitban, most pedig ez az arány már elérte az 50%-ot.

Maga a NUPL indikátor a CryptoQuant adatai szerint -0.07-es értéken áll. Ha a NUPL pozitív, az azt jelenti, hogy több befektetőnek van nem realizált profitja, ha negatív, akkor több van mínuszban. Mivel ilyen közel van most az indikátor a nullához, kijelenthető, hogy a bitcoin birtokosok fele pozitívban, fele negatívban van a jelenlegi piaci ár mellett. Ami még szintén fontos indikátor volt augusztusban, hogy a bitcoin tőzsdékről tovább folytatódik a kiáramlás. A teljes kínálat korábbi 12%-ához képest most már csak 9% van tőzsdéken. Ez pedig azt is mutatja, hogy csökkenni látszik az eladási nyomás.