A Bitcoin blokklánca sem menekülhet a cenzúra elől

Egyre nagyobb nyomás alá kerülnek a bányászok, hogy cenzúra alkalmazásával szűrjék meg az általuk feldolgozott tranzakciókat. A szabályozók ezzel szeretnék elejét venni a bűnözés és a terrorizmus finanszírozása támogatásának.

Bár jelenleg ritkán esik meg, hogy egy bányász amiatt utasítson el egy tranzakciót, mert az bűnügyi tevékenységhez köthető, az ágazat növekedésével mindez valószínűleg egyre gyakoribb eljárássá válhat. Mindez új korszakot hozhat el a Bitcoin és más kriptovaluták működésében – a blokkláncszintű cenzúra éráját.

Ben Hutten, az Orrick ügyvédi iroda partnere a The Blocknak elmondta, az amerikai szabályozók folyamatosan a blokkláncon tartják a szemüket. Így az egyes pooloknak nem árt óvatosnak lenniük. Véleménye szerint ha a bányászok olyan személyeknek nyújtanak pénzügyi szolgáltatásokat, akik vagy amelyek szerepelnek az OFAC (Office of Foreign Assets Control) listáján, maguk is könnyen a szankcionáltak között találhatják magukat.

Mindez odáig vezethet, hogy a bányászok végül cenzúrát fognak alkalmazni, hogy megfeleljenek a követelményeknek. Ezt már Christopher Bendiksen, a CoinShares Bitcoin-kutatója mondta, intő jelekre hivatkozva.

A dolog akkor kapott nagyobb sajtónyilvánosságot, amikor a 0xB10C pszeudonimot használó Bitcoin-kutató november 20-án blogposzban számolt be arról, miszerint 6 olyan bitcointranzakciót fedezett fel, amelyet a nagy Bitcoin-bányász poolok – a ViaBTC, az F2Pool és a Foundry – nem voltak hajlandóak feldolgozni. Ezek mind kapcsolatba hozhatók az OFAC szankciós listájával.

Ettől függetlenül 0xB10C úgy gondolja, mindez még nem jelent rendszerszintű kockázatot. Elmondása szerint izolált problémákról van szó, és valószínűleg a poolok tulajdonosainak preferenciái alapján döntöttek így.

A tiltott tranzakciókban többek között kínai fentanil prekurzor értékesítők, valamint az orosz SUEX OTC-szolgáltató címei szerepelnek. A poolok elutasítása ellenére idővel az összes tranzakció teljesült és felkerült a blokkláncra.

Az F2Pool társalapítója, Chung Wang informálisan megerősítette az esetet, egy mostanra már törölt X-bejegyzésben azt írta: „miért van bárki meglepve azon, hogy elutasítom azokat a tranzakciókat, amelyek bűnözőket, diktátorokat és terroristákat támogatnak? Minden jogom megvan ahhoz, hogy ne erősítsek meg Vlagyimir Putyintól vagy Hszi-Csin-pingtől származó tranzakciókat, nem igaz?”

Egy másik törölt posztban azt írták, a praktikát felfüggesztik, amíg nem születik meg azzal kapcsolatban közösségi konszenzus.

Korábban is volt már cenzúra

A blokklánccégek elleni szankciók és jogi lépések egyébként nem új keletűek: korábban a Tornado Cash mixerszolgáltató esete mutatta meg, hogy a szabályozók képesek komolyabb szigorra is elszánni magukat, ha a bűnözők finanszírozásáról van szó.

A rendszerszintű szabályozás több problémát is felvet. Ha a cégeket arra kényszerítik, hogy feleljenek meg a követelményeknek, akkor a kisebb bányászok elvihetik a profit egy részét. A terrorizmus finanszírozása azonban még így sem állítható le teljesen, legfeljebb lelassítható. Az továbbra is kérdés, hogy az individuális bányászokkal szemben milyen lépésekre szánhatják el magukat.

Korábban 2021-ben a Marathon Digital bányászcég vezetett be egy tranzakciószűrési eljárást azon címekkel szemben, amelyek szerepelnek a szankciós listán. Később azonban rájöttek, hogy ez a gyakorlat igencsak népszerűtlen és nem praktikus, ezért feloldották a korlátozásokat.

Eközben egyes kormányközeli vélemények szerint az összes bányásznak konszenzusra kellene jutnia azzal kapcsolatban, hogy mely tranzakciókat engedik át, és melyeket blokkolják azok feldolgozása során.

Ha mindez bekövetkezne, és a Bitcoin blokklánca a cenzúra melegágyává válna, az egyben a mögöttes érték megsemmisülését jelentené. A Bitcoint pont azt teszi egyedivé és időtállóvá, hogy egyetlen kormány sem szólhat bele a működésébe. Remélhetőleg a széles közösség is felismeri ennek veszélyét, és képes lesz megtalálni azt a megoldást, amellyel egy ilyen jogi támadás elhárítható.