A bitcoin címek számának csökkenése a spekulánsok távozását mutatja

Amikor a bitcoin 2021-ben igazi szárnyalásban volt az év nagy részében, akkor megjelentek a kriptofanatikusok által csak “bitcoin turistáknak” nevezett befektetők is a piacon. Ők voltak azok, akik kizárólag a megszerezhető profit miatt valamint a FOMO jelenség miatt kezdtek el érdeklődni. Most viszont a kriptotél beköszöntével a “bitcoin turisták” nagy sebességel menekülnek kifelé a piacról. Ezt jól mutatja az is, hogy a piaci mélyrepülés kezdete után a bitcoin hálózaton az aktivitás a kiáramlások miatti megugrást leszámítva folyamatosan csökken.

Létrejött egy stabil, tiszta egyensúlyi helyzet a bitcoin piacon

Tehát a fentiekkel párhuzamosan pedig csökken az aktív címek száma is a hálózaton. Köszönhetően annak, hogy felhasználók tömege zárta le pozícióit, hogy még több veszteséget elkerüljön. Érdekesség, hogy pont akkor csökkent leginkább az aktív címek száma, amikor a hálózaton az aktivitás kezdett visszatérni a normál szintre. Ez pedig egyértelműen igazolja, hogy a FOMO és a könnyű profit miatt érkezők hagyták el a hálózatot főleg. A Glassnode statisztikája szerint az aktív bitcoin címek száma hétnapos mozgóátlagot figyelve 13%-kal csökkent a novemberi 1 milliós napi számról 870 ezres számra július elejére. Akik viszont az őrült roham után maradtak a piacon, ők azok, akik bizakodnak és pozitív jövőképet vizionálnak.

Bitcoin aktív címek

Akár még az is kijelenthető, hogy a spekulációs hatás tovatűnt és most egy tiszta, megfelelő egyensúly jött létre. Ettől függetlenül persze nagyon nehéz rövidtávon megjósolni, hogy mi vár a bitcoin árára. Mert a spekulációs hatás csökkenése mellett még mindig megmaradtak a külső gazdasági hatások. Úgy mint a háborús hatás vagy az inflációs aggályok. A bitcoin ára már napok óta 20 ezer dollár körül mozog és nem nagyon tud innen kitörni, a 20500 dolláros ellenállási szint nagyon erősnek tűnik. Még mindig az 50 napos mozgóátlag alatt kereskednek a legnagyobb kriptovalutával. Jelenleg tehát amiben bízhatunk, hogy beáll egy stabil szint és a volatilitás lecsökken egy olyan szintre, hogy a spekuláció se legyen annyira meghatározó. De semmi jele annak, hogy megint megindulna felfelé az árfolyam a közeljövőben.