A Bitcoin Core 24.0 óriási vitákat generált a közösségben

Az elmúlt hetekben elég sok fórumon és közösségi platformon ment a beszélgetés a hamarosan érkező Bitcoin Core 24.0-s verziójáról. Főleg arról, hogy lesz benne a kódban az ún. full-replace-by-fee (RBF) logika. A beszélgetések élét az adja, hogy a Lightning Network néhány fanatikusa kifejezetten ellenzi az RBF ötletét. November 3-án a Synonym vezérigazgatója a Twitteren egyenesen azzal vádolta a Core fejlesztőit, hogy mindenkire rá akarják erőltetni az akaratukat. Amióta a replace-by-fee (RBF) bemutatásra került 2014-ben, folyamatosak voltak a viták körülötte.

A Full RBF és ami mögötte van

Alapvetően az RBF lehetővé teszi a bitcoin felhasználóknak, hogy egy meg nem erősített tranzakciót kicserélhessenek egy másik, alternatív tranzakcióval megemelt díjon. Viszont amint egy tranzakció már bekerül egy blokkba, az RBF nem módosíthatja. Hiszen a funkció csak nulla-megerősítéses tranzakciókkal működik. Ezek azok, amikor már elfogadják a tranzakciónkat egy szolgáltatónál, de egy bányász még nem erősítette meg egy blokkban. A Bitcoin Core 24.0 viszont már teljes egészében támogatni fogja a full-RBF logikát. A probléma ezzel sokak szerint az, hogy az új verzióban a felhasználók dönthetnek úgy, hogy a node fogadja el és továbbítsa a konfliktusos (beragadt) tranzakciókat, ha nagyobb díjat tesznek rá, mint amennyi a korábbi, konfliktust okozó tranzakcióban volt. Sok kritikus gondolja azt, hogy a tranzakció cserélgetés árt a hálózatnak, plusz lehetőséget biztosít a duplaköltéses támadásokra.

Peter Todd véleménye

Szakmai berkekben elég sokan megszólaltak az ügy kapcsán, így például a Lightning Network tárcát, a Muunt alapító Dario Sneidermanis is. Szerinte sem túl jó ötlet a full-RBF bevezetése és az olyan nulla megerősítéses appok, mint a Muun, ezután kénytelenek lesznek a nulla megerősítéses funkcióikat kikapcsolni. Persze többen nem így gondolják, a Bitcoin Core fejlesztői például számos blogposztban is bírálták a kritkus hangokat. Nehéz állást foglalni, ezért nem is tesszük meg, de az tény, hogy komoly vita zajlik a bitcoin közösségben a téma körül. A fentebb említett Synonym vezérigazgatóját is komolyan betámadták Twitteren a kritikája miatt, hangsúlyozva, hogy nulla megerősítéses tranzakcióra alapozni amúgy sem egy jó ötlet. Még hozhatnánk példákat a különféle fórumokon zajló beszélgetésekből, de jelenleg a lényeg, hogy a full-RBF-t hozó Core 24.0-es verzió már itt van a kanyarban. És a kritikus hangok ellenére sem fog valószínűleg már kimaradni.