A bitcoin dominancia 54%-on, ez 2,5 éves rekord

A BTC piaci dominanciája a 2017-es bikapiacon 80% körül mozgott, de a 2021-es bikapiacon az 50%-60%-os tartományba esett vissza, időnként 50% alá is süllyedt.

A bitcoin BTC Price BTC Price piaci dominanciája elérte az 54%-ot, ami a legmagasabb érték az elmúlt 30 hónapban. Ez azt jelzi, hogy a vezető kriptopénz erősödik közvetlenül a 2024 áprilisára tervezett felezés előtt.

A bitcoin felezés egy olyan esemény, amelynek során a blokkonkénti bányászjutalom a felére csökken, így a növekvő kereslet közepette csökken az eszköz kínálata, ami árfolyamlendületet eredményez. A bitcoin feleződésére négyévente kerül sor, és a következő, 2024-es eseményen a jelenlegi 6,25 BTC-ről 3,125 BTC-re csökken a BTC bányászjutalom. Mivel a bitcoin teljes kínálata 21 millióban van rögzítve, a BTC bányászjutalmak felezése kereslet-kínálati rést hoz létre, ami csökkenti az új BTC-k piacra áramlását.

A bitcoin piaci dominanciája a kriptoeszköz piaci kapitalizációját méri a teljes digitális eszközpiachoz viszonyítva, és rávilágít az eszköz erejére. Az 50% feletti piaci dominancia bikapiaci hangulatra utal. A bitcoin piaci dominanciája október elején kezdett újraéledni, amikor 49% alatti szintről emelkedett erre az új két és fél éves csúcsra. Október pozitív hangulatú kriptohónapnak számít, ami az Uptober becenevet kapta. Ezt jól mutatja a bitcoin árfolyamának kétszámjegyű százalékos emelkedése az elmúlt hetekben, ami segített a BTC-nek az október eleji alig 27 000 dollár alatti szintről 35 000 dolláros új éves csúcsra emelkedni.

2017-ben a bitcoin több mint 80%-os piaci dominanciával rendelkezett, ami az évek során meredeken csökkent, köszönhetően az új kriptovaluták megjelenésének.