Itt az újabb jóslat: A bitcoin feleződés 20-50 000 dolláros árat is hozhat

Mint azt már jól tudjuk, 2020 májusában a bitcoin bányászok jutalma a felére fog csökkenni. Az egyik legfrissebb jóslat szerint a vezető kriptovaluta ára ennek köszönhetően 20 és 50 ezer dollár közötti tartományban is csücsülhet.

A jóslat Charles Hwang, a Lightning Capital fedezeti alap egyik vezető tagjától és a Baruch College egyetemi tanárától származik. A professzor úgy gondolja, hogy a bitcoin jelenlegi nagyjából 7500 dolláros ára, a feleződésnek hála, akár a többszörösére is emelkedhet.

Hwang a Mediumon írt posztjában úgy fogalmazott, hogy 2021-ig a bitcoin kereslet 633 000 bitcoin lesz, miközben a bányászati jutalom feleződése miatt a jelenlegi 657 000 bitcoinról 328 500 bitcoinra esik vissza a kínálat.

“A kínálati görbe hirtelen eltolódása valószínűleg a következő bitcoin bika futásának katalizátora lesz”, írta Hwang.

A Lightning Capital egy kis fedezeti alap, mely körülbelül 500 000 dollár eszközzel rendelkezik. Hwang előrejelzése viszont növelheti a befektetők és elemzők által becsült bitcoin árat, akik most is azt próbálják felmérni, hogy a feleződésnek milyen lehetséges hatásai lesznek.

Korábbi jóslatok

A jutalom leredukálása négyévente esedékes, a kriptovaluta 11 éves tervezésének megfelelően. Egyes piaci megfigyelők szerint a bitcoin 2012-es és 2016-os feleződése bizonyítottan hozzájárult a bitcoin áremelkedéséhez. A német BayernLB bank még az év elején azt jósolta, hogy a 2020-os feleződés akár 90 000 dolláros árat is eredményezhet. Más elemzők viszont azt állítják, hogy mivel a befektetők tisztában vannak azzal, hogy a jutalmak ismét a felére csökkennek, elméletileg azt már belekalkulálták a bitcoin árába.

Hwang egy interjúban azt nyilatkozta, hogy 82 000 bitcoin származhat a dark web piacokról, míg 546 000 bitcoin a tőzsdén kívül kereskedő (OTC) LocalBitcoins szolgáltatón keresztül is beszerezhető.

“Sokan azt állították, hogy nincs is szükség bitcoinra”, mondta Hwang. “A LocalBitcoins és a dark web piacainak adatai azonban azt mutatják, hogy az emberek igenis vásárolnak bitcoint.”

Hwang közleményében ugyanakkor kihangsúlyozta azt is, hogy a kutatását nem szabad befektetési tanácsnak venni.