A digitális arany hódítása – A bitcoin egyre jobban hasonlít az aranyhoz

Az emberiség őskora óta az arany volt a legfőbb értékőrző,  azonban lehet, hogy a digitális arany hamarosan átveszi a helyét.

A digitális arany

Évezredek óta az arany volt a legelterjedtebb, világszerte elfogadott értékálló eszköz. Nem is csoda, hiszen korlátozott mennyiség áll belőle rendelkezésre, könnyű megmunkálni és egységekre bontható. A modern kor kihívásainak azonban egyre kevésbé felel meg, de már megvan a lehetséges utódja: a bitcoin.
A bitcoin, vagy ahogyan többen is utalnak rá, a digitális arany, hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint az arany. Nem könnyű hozzáférni, korlátozott készletek állnak belőle rendelkezésre, és rendkívül széles körben elfogadják, mint értékmegőrző eszközt.

Hullámvölgy

A fentiek ellenére azonban az utóbbi időszak igencsak megviselte a bitcoint is. A token mostanában inkább egy tech részvényhez hasonlóan viselkedik. Az utóbbi egy évben ugyanis több mint 38%-ot esett a bitcoin ára, míg az aranyé 3%-kal nőtt. A bitcoin áringadozása a jelek szerint követi az erősen tech cégekkel súlyozott NASDAQ-on tapasztalható változásokat. A NASDAQ árai az év eleje óta 25%-os esésben vannak, és ez a bitcoint is magával húzta.

Pozitív kilátások

A bitcoin hívők azonban továbbra is kitartanak a token mellett. Sokan kihasználják az alkalmat és a “buy the dip” elvet követve akár hitelt is felvéve bevásárolnak a tokenből.

Az ő álláspontjukat támasztja alá a JPMorgan nemrég kiadott nyilatkozata. A világ egyik vezető befektetési bankja szerint a bitcoin “nagyon ígéretes növekedési potenciállal” rendelkezik. A cég Nikolaos Panigirtzoglou által vezetett elemzői csapata szerint a bitcoin minden jel szerint képes lesz beváltani a hívők reményeit, és hosszú távon az aranyhoz hasonló alternatív fizetőeszközzé válhat.

Panigirtzoglou és csapata szerint ez a folyamat már javában zajlik:

A Lehman krízis után az arany vált az alternatív fizetőeszközzé, ám a vírus krízis után az arany már a bitcoinnal közösen töltötte be ezt a szerepet.

Hódító úton a bitcoin

A hosszabb távú kilátások szintén a bitcoin térnyerésének kedveznek. A JPMorgan kiemelte annak jelentőségét, hogy a token képes volt túlélni a 2018-as “hosszú telet” és egy több mint 70%-os árzuhanást. Mindez jelentősen megnövelte az intézményi befektetők bizalmát a bitcoin felé. A jelenleg tapasztalható árfolyam ingadozások miatt azonban az intézményi befektetők még óvatosan vásárolnak csak be a tokenből, hogy így minimalizálják a kockázatot. Azonban amint vállalható szintre csökken az ingadozás, az intézményi bitcoin befektetések aránya gyorsan elérheti az aranyét.

Fanyalgók

Persze mindezek mellett továbbra is sokan támadják a bitcoint. A Dr. Doom-ként elhíresült Nouriel Roubini például “minden buborékok anyjának” titulálja az tokent, mivel az nincs semmilyen fizikai értékálló eszközhöz kötve. Roubini ezért inkább egy saját digitális token létrehozásán dolgozik, amit majd ingatlanbefektetéshez, aranyhoz és az USA-ban kibocsátott kötvényekhez köt majd.

Van aki a digitális valuták teljes bukását vizionálja, mint például Jay Hatfield, a Infrastructure Capital Management befektetési vezetője. Szerinte a digitális valutákat is hamarosan utoléri az állami szabályozás, ami könnyen térdre kényszerítheti az egész iparágat. Hatfield szerint a bitcoin ára még az idén 20000$ alá zuhanhat.