A bitcoin elfogadóhelyek száma közel megháromszorozódott 2023-ban

A kriptovaluták elfogadottsága gyorsan változik. 2023-ban az elfogadóhelyek száma 175%-al nőtt, így világszerte már több mint 6000 személyes eladó fogadja el fizetőeszközként a Bitcoint.

A Bitcoint BTC Price BTC Price elfogadó kereskedők száma globálisan közel háromszorosára nőtt 2023-ban, a kereskedők feltérképezését biztosító BTC Map adatai szerint.

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a digitális eszközt fizetésként elfogadó helyiségek, mint az éttermek, bárok és üzletek száma 2023 végére meghaladta a 6100-at, szemben az év eleji mindössze 2 200 kereskedővel. A szeptemberi csúcs óta egy enyhe visszaesés volt tapasztalható, mivel nyár végén több mint 6550 kereskedő fogadta el a BTC-t.

A BTC Map az OpenStreetMap nyílt forráskódú adatait használja, hogy a vállalkozások és a felhasználók megjelölhessék azokat a helyeket, ahol az emberek Bitcoinnal fizethetnek. Ennek következtében a növekedés nagymértékben függ attól, hogy a felhasználók milyen lelkesedéssel regisztrálják az új vállalkozásokat. Így lehetséges, hogy számos hely már korábban is működött, de senki nem adta hozzá őket az adatbázishoz.

A térkép szerint az elfogadó kereskedők nagyobb számban vannak jelen Közép- és Dél-Amerikában. Az Egyesült Államokban és Európában szintén “magas” a kriptovalutát elfogadó kereskedők száma, míg Afrikában és Ázsiában kevesebb. Magyarországon jelenleg közel 100 helyen fogadnak el kriptovalutát.

Bár az elfogadottság 2023-ban nőtt, mégis számos nehézség akad. Az árfolyam volatilitása kihívások elé állíthatja a fogyasztókat és a vállalkozásokat egyaránt, mivel lehet, hogy ma egy kávét, holnap pedig már egy egész ebédet kaphatsz ugyanazért a Bitcoin mennyiségért.

Mindeközben a várakozás és az izgalom növekszik, a Bitcoin spot ETF kérelem elfogadása körüli bizonytalanság miatt. A határidő január 10, és egy esetleges jóváhagyás precedenst teremthet a digitális eszközök megítélésében és kereskedelmében a pénzügyi iparágon belül.

A SEC döntése minden bizonnyal jelentősen befolyásolhatja a rövid távú mainstream elfogadást és a Bitcoin árfolyamát is. A döntés körüli eseményekről és a lehetséges következményekről több korábbi cikkünkben is olvashatsz.