A bitcoin felezések statisztikái alapján árfolyamcsúcs jöhet az év végén

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A bitcoin hálózatának van egy nagyon kemény monetáris politikája, amely úgy négy évente, 210 ezer blokkonként felezi a bitcoin bányászoknak juttatott BTC jutalmakat. Ezzel pedig felezi a forgalomba kerülő új bitcoinok számát is minden negyedik évben. Amikor 2009. januárjában elindult a hálózat, akkor még 50 BTC-t adtak annak, aki kibányászott egyetlen blokkot. Legyünk kicsit pontosabbak, eddig átlagosan 3 év 10 hónapba telt 210 ezer blokkot kibányászni, szóval az egyes szakaszok mindig rövidebb ideig tartottak, mint a becsült időtartam. 2012. novemberében jött el a 210 ezredik blokk, ekkor történt az első bányászati jutalom felezés. Innentől kezdve az egyes blokkokért már csak 25 BTC-t kaptak a bányászok, ez volt a Bitcoin második érája.

A bitcoin ciklusai árfolyamcsúcsot jósolnak

Ez ért véget aztán 2016. júliusában, amikor a bitcoin harmadik ciklusába léptünk a 420000. blokk kibányászásával. Innentől kezdve már a blokkokért adott jutalom lecsökkent 12,5 BTC-re. Az utolsó felezés tavaly májusban történt a 630 ezredik blokkal és onnantól kezdve már csak 6,25 BTC járt a bányászoknak egy blokkért. Szóval jelen pillanatban most már több mint egy éve a negyedik ciklusban járunk, ami a 839999. számú blokkal fog végetérni. Ha tartjuk a gyorsabb tempót és 3 év 10 hónap kell ennek eléréséhez, akkor az ötödik ciklusba valamikor 2024. márciusában lépünk majd be.

Ami érdekesség, hogy minden egyes ciklus maximális ára meghaladta az előző ciklus maximális árát. 2012. novemberéig az árfolyamcsúcs 15 dollár körül volt, a msodik ciklusban aztán már 1156 dollár volt a csúcs. A harmadik ciklusban felment az árfolyamrekord 20089 dollárra, majd a jelenleg zajló negyedik ciklusban elértük a 64804 dolláros árat is. És mivel még van hátra több mint két és fél év a mostani szakaszból, könnyedén megtörténhet, hogy bőven túllépjük ezt az árat is.

Spirál

Tökéletesen látható ez azon a diagramon is, amelyen a négyéves ciklusokat és árakat ábrázolják egy spirálban. Látható ezen a spirálon az is, hogy egyetlen egyszer sem fordult elő még a ciklusok történetében, hogy valamelyik cikluson belül egy adott időpillanatban az ár alacsonyabb lett volna, mint a korábbi ciklus ugyanezen időpontjában. És szintén ebből a grafikonból látható az is, hogy a legmagasabb árakat mindig az évek végefelé érte el az árfolyam. Ebből pedig az idei év végére is jósolható egy nagyobb áremelkedés. Hasonló elemzést korábban itt írtunk a felezési statisztikákról. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.