A felezés akár fel is viheti a BTC árfolyamát 400 ezer dollárra?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Bitcoin Magazine ismert arról, hogy egészen komoly elemzéseket tud összerakni egyes témák kapcsán. Most egy új írásban éppen azt taglalták, hogy mennyire valószínű az, hogy a bitcoin árfolyama eléri a 400 ezer dollárt. A cikk írásának pillanatában már a 64 ezer dollárt is képes volt átlépni az ár, tehát lassan többen elfogadják, hogy ez már nem is annyira földtől elrugaszkodott elképzelés. Gondoljunk bele, anno a bitcoin bevezetésekor Hanyecz László 10 ezer BTC-t fizetett két nagy pizzáért!

Ma pedig már a legnagyobb vállalatok és cégek is befektetnek a bitcoinba (MicroStrategy, Tesla stb.), a PayPal lehetővé tette a kriptovaluták kereskedelmét és sztárok sokasága csatlakozott a kriptos közösséghez. És ugye sok más tényező mellett az érdeklődés növekedése is hajtja felfelé az árfolyamot, ami azért elég egyértelmű korreláció.

A felezés képes lehet 400 ezer dollárig vinni a BTC árfolyamát

Vannak nagyon vad jóslatok, volt már aki arról beszélt, hogy előbb-utóbb 1 millió dollár is lehet egy bitcoin. De ezek mindig csak elmélkedések különféle vélt tényezők alapján. Most a Bitcoin Magazine a felezési idők figyelembevételével vezette le a bitcoin árának várható alakulását. Ugye a felezés nagyjából azt jelenti, hogy folyamatosan csökken a coinok kibocsátási aránya, egyre nehezebben lehet bányászati tevékenységet folytatni. A bitcoin esetében kb. négy évente zajlik ilyen felezés, amikor a bányászoknak a kibányászott blokkok után járó jutalom feleződik. Ugye az első blokk kibányászásakor a jutalom még 50 BTC volt. 2012-ben csökkent ez 25-re, 2016-ban 12,5-re, 2020-ban pedig 6,25-re. A 34. feleződés után fogjuk elérni a 21 milliós maximális BTC mennyiséget.

Az első feleződésig (2012) eltelt időszakban az árfolyam a 0 dollárról egészen 29 dollárig emelkedett. Míg a második felezésig eltelt időszakban az árfolyam 12 dollár és 1134 dollár között ingázott, tehát 2016-ban már lehetett látni valamit abból, hogy mi várható. 2016. júliusában megtörtént a harmadik feleződés, ekkor kezdtek el igazán felfigyelni a befektetők és kereskedők a digitális aranyra. Itt már azért komoly mozgásokat lehetett tapasztalni, ugye emlékezhetünk, a minimum 526 dollárról 2017 végére 19640 dollárig ment fel a BTC árfolyama. A negyedik felezés 2020-ban történt, amely 2024-ig tartó időszakot indított el. Ebben vagyunk most, itt már tényleg nagyon ott van a mainstreamben a bitcoin. Gondoljunk bele, már Teslát is vehetünk a kriptovalutáért.

És a Bitcoin Magazine szimplán elvégzett néhány matematikai műveletet a korábbi trend alapján, amiből látható vált, hogy a 400 ezer dolláros csúcs a mostani feleződési időszakban akár még elérhető is lehet. Persze ez csak elmélkedés, hiszen lehetnek nagyon komoly lefelé indító tényezők is. Hiszen ha egy jelentősebb csúcsot elér majd az árfolyam, akkor simán lehet, hogy a 90 ezer bitcoint birtokló MicroStrategy fogja magát és kiveszi a profitot. És 90 ezer BTC a piacon elég jelentős lefelé mutató lökéshez is vezethet. Akárhogy is, a mintát és a feleződési periódusok trendjeit érdemes figyelemmel kísérni.

Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.