A bitcoin fogja megreformálni a CBDC-k világát, állítja a Deloitte

A Deloitte könyvelőcég friss jelentése szerint a bitcoinnak fontos szerepe lehet a CBDC-k elterjedésében.

A vállalat legújabb tanulmányában arról ír, hogy a BTC előnyeit alapul véve egy olcsóbb, gyorsabb és biztonságosabb ökoszisztémát lehetne létrehozni a CBDC-k, vagyis a központi bankok saját digitális valutái számára.

A State-Sponsored Cryptocurrency című elemzés rámutatott, hogy a tradicionális fiatpénz-ökoszisztéma teljes átalakítására van szükség, a Deloitte szerint ugyanis a mostani rendszer lassú, tele van hibalehetőségekkel és túl drága a fenntartása. Az elemzés azt is kiemelte, hogy bár a bitcoin segítheti a CBDC-k elterjedését, ezek a valuták sosem érhetik majd el a bitcoin szintjét. Míg a bitcoin teljes készlete 21 millió, addig a CBDC-k esetében ez a szám gyakorlatilag végtelen, az állam határozza meg, hogy mennyi lehet forgalomban. Arról nem is beszélve, hogy a kormány ezeknek a digitális valutáknak az értékét is befolyásolhatja.

A Deloitte szerint egyébként azok a kormányok, amelyek elsőként vezetnek be CBDC-t, sokkal jobban tudják befolyásolni a helyi valuta használatát a nemzetközi piacokon, valamint a nemzetközi kereskedelemben.

Ingyen kapnak 16 dollárt a jamaicai CBDC-t használó állampolgárok

Annak ellenére, hogy a CBDC-k nem fogják és nem is tudnák helyettesíteni a bitcoint, ezeknek a digitális valutáknak az elterjedése lehetőséget ad majd arra, hogy a felhasználók a számukra legmegfelelőbb fizetőeszközt használhassák.

“A bitcoin végső soron egy sor új lehetőséget teremthet, amelyek a jelenlegi fizetési rendszert gyorsabbá, biztonságosabbá és olcsóbban működtethetővé alakíthatják át.” – olvasható a jelentésben.

Bár a világon egyre több ország központi bankja dönt úgy, hogy saját digitális valutát vezet be, a sikeres megvalósítás kulcstényezője továbbra is a széles körű elfogadás, amelyet a CBDC-vel rendelkező országok különböző módszerekkel próbálnak elérni. Jamaicában például a miniszterelnök nemrég bejelentette, hogy az ország CBDC-jét, a Jam-Dexet használó első 100 000 jamaicai állampolgár 16 dollárt kap ingyen, ezzel is népszerűsítve a valutát a lakosság körében.

Érdekes módon egyébként a jamaicai lakosság mintegy 17%-a még mindig nem rendelkezik bankszámlával. A kormány azt reméli a saját digitális valutájuktól, hogy a Jam-Dex elterjedésével az alacsonyabb jövedelmű polgárok is csatlakoznak majd a nemzeti bankrendszerhez.