A bitcoin inaktív kínálat közelít a rekordhoz, a BTC-k több mint 60%-a legalább 1 éve nem mozdult

Korábban csak két alkalommal fordult elő, hogy a rendelkezésre álló kínálat aránya ennyire elsöprő mértékben állt mozdulatlanul a tárcákban. Lehet, hogy a bitcoin árfolyama a 40.000 dollár körüli szintekkel küzd, de a friss adatok most megerősítik azt a tényt, hogy ez aligha érdekel bárkit. Végképp nincs eladási hullám. A Glassnode elemző cég on-chain adatai azt mutatják, hogy az áringadozás ellenére a teljes BTC kínálat több mint 60%-a nem hagyta el a tárcákat egy éve vagy annál is régebben.

Az erős kezek ritkán voltak erősebbek

A hosszútávú befektetők makacs hozzáállása az, amely most megkülönbözteti a jelenlegi bitcoin piaci légkört a legtöbb más lejtmenettől. Mivel az árfolyam a múlt hónapban 50%-os esés szenvedett el a novemberi csúcsokhoz képest, a várakozások szerint a gyengekezű befektetők beindultak, és el is adták a bitcoinokat. De a tapasztalt kereskedők körében az eladás nem következett be. Valójában az ellenkezője igaz már hosszabb ideje. Ugyanis a hosszú távú befektetők növelik pozícióikat, vagy tartják a meglévő kitettségüket a BTC-vel szemben.

HODL

A Glassnode HODL Waves mutatója szerint február 18-án a BTC-kínálat 60,61%-át egy éve vagy annál régebben nem használták fel tranzakcióban. Ez az adat nagyon fontos. Ugyanis a bitcoin történetében eddig csak kétszer fordult elő, hogy az egyéves vagy annál hosszabb időtávban forgalomban lévő bitcoin kínálat elérte ezt a szintet. Sajnos azt is meg kell jegyezni, hogy mindkét alkalommal lejtmenet következett, mielőtt a bitcoin árfolyama újra tartósan emelkedni tudott volna.

Így minden esély megvan arra, hogy középtávon a mostanitól teljesen ellentétes trend alakuljon ki a bitcoin esetében. Ez az emelkedő trend potenciálisan dacolhat az általános borúlátó hangulattal. Ez a lassuló makrogazdasági körülményekről, az emelkedő kamatlábakról és a geopolitikai feszültségekről szól.

Bitcoin támasz

A rövid távú trendek alapján tehát úgy tűnik, hogy a forgalomban lévő bitcoinok többsége számára kevés jelentőséggel bír a mostani piaci hangulat. Valószínűleg nem is fog komoly aggodalmat okozni a következő hetekben. A Binance kriptotőzsdén az order book aktivitást figyelve például a Material Indicators elemző megjegyezte, hogy a támogatás szintek eltűntek 40 000 dollár felett közvetlenül a pénteki kéthetes mélypontra való süllyedés előtt.