A Bitcoin infláció több mint háromszor alacsonyabb az amerikai dollárénál

A Bitcoin infláció jelen pillanatban háromszor alacsonyabb mint a világ pénzpiacán meghatározó szerepet betöltő amerikai dolláré. A BTC, vagyis a kriptovaluták zászlóshajója 2013 óta a pénzügyi piacon megannyi pozíciót betöltött már. Olykor felhalmozási eszközként viselkedett, néha pedig fedezeti instrumentumként funkcionált. 

A globális inflációs folyamatok az utóbbi időben, illetve a koronavírus-járvány következtében még inkább elharapóztak. Annyi azonban biztos, hogy a jelenleg fennálló helyzetben a közkedvelt digitális eszköz deflációs mivolta kiváló mentsvárat jelent példának okáért a dollárral szemben.

Az emberiség rendelkezésére álló összes Bitcoin 90%-a már kibányászásra került, és gond nélkül elérhető, így a kriptovaluta infláció 1,8%-ra csökkent. Ez a valaha megállapított legalacsonyabb érték a BTC történetében.

Mindemellett, míg a Bitcoin infláció egyre mérséklődött, az amerikai dolláré az egekbe szökött. A 2021-es év során elérte a meghökkentő 6,8%-ot, amire 1982 óta nem volt példa. Ezáltal a kettő eszköz összehasonlítása során nem meglepő, hogy a Bitcoin került ki győztesként.

A Bitcoin inflációja

A CoinMetrics kriptovaluta-piaci adatszolgáltató legfrissebb beszámolója szerint a Bitcoin inflációs ráta számszerűsítve 3,7-szer alacsonyabb a dollárénál.

Ráadásul a Bitcoin felezés miatt még tovább fog csökkeni. Tudniillik, négyévente végbemegy a BTC felezése, ami azt jelenti, hogy a kibányászható mennyiség a felére csökken. Ez mindaddig így folytatódik, mígnem az összes, vagyis 21 millió BTC el nem fogy. A következő felezés egyébként 2024 májusában fog bekövetkezni.

Az Amerikai Egyesült Államok jegybankja, a Federal Reserve (röviden FED), nagy erőfeszítéseket tesz, hogy megpróbálja megállítani az infláció növekedését. A FED több ízben megkísérelt már hatást gyakorolni a piacra, azonban ezek a próbálkozások mindezidáig sikertelennek bizonyultak.

Mindent egybevetve a becslések szerint a Bitcoin továbbra is állni fogja a sarat, miközben a dollár inflációs rátája 2022-ben még magasabbra szökik majd.