A bitcoin jobban teljesít, mint Warren Buffett Nubankja

Azt tisztán láthatjuk, hogy jelenleg a kriptopiacon komoly húzóerő a bitcoin. A tavalyi év végén bekövetkező FTX-csőd vagy a nemrégiben történt amerikai bankcsődök elég sok mindent magukkal rántottak, de a bitcoin nem tört meg. Sőt, árfolyama komolyan emelkedni is tudott 2023-ban. Ez pedig magával húzta felfelé például a Coinbase részvények árfolyamát is. Nemrégiben jött ki egy rövid kis összehasonlítás arról, hogy hogyan áll egymással szemben az Ark Invest befektetéskezelő vezérigazgatójának, Cathie Woodnak és a befektetőlegenda Warren Buffettnek a kriptoportfoliója.

Coinbase vs. Bitcoin vs. Nubank

Az egyértelműen látható, hogy Wood Coinbase részvényei bőven jobban teljesítenek, mint Warren Buffett “kriptobefektetése” a brazil Nubankban. Ahogy a bitcoin is. Március 17-én éves szinten a bitcoin ára 55%-ot tudott emelkedni, a Nubank esetén ez az emelkedés “csak” 26%-os. Viszont a Coinbase részvénye (COIN) 100%-os növekedést tudott összehozni ebben az évben. Ha az elmúlt 12 hónapot vizsgáljuk, akkor viszont Buffett áll jobban, hiszen ezt a 12 havi periódust nézve a Nubank csak 38%-ot veszített értékéből, szemben a CON 61,7%-os zuhanásával. A Nubankról talán kevesebben tudnak Magyarországon, de Buffett nagyon bízik benne. Még két körben vásárolt a befektető cége 1,5 milliárd dollárért Nubank részvényeket 2021 közepén és 2022 elején.

Azért lepődtek ezen meg sokan, mert a Nubank egyik leányvállalata, a Nucripto kriptos kereskedési szolgáltatásokat is kínál. A kriptoszektornak pedig Buffett közismerten nagy kritikusa. Viszont a kriptos kitettség és az éves szinten 40%-ot is majdnem elérő értékvesztés ellenére a befektető még kitart. Ennek mondjuk van reális oka is. A Nubank anyavállalata, a Nu Holdings 2022-re 140%-os bevételnövekedést jelentett és az aktív ügyfelek számában is 38%-os növekedést ért el. A Coinbase esetén ez nem mondható el. A kriptotőzsde 57%-kal kevesebb bevételt jelentett 2022-re, mint előző évre. Az Ark Investes Cathie Wood viszont kitart, sőt, 2023-ban is folytatta a COIN részvények vásárlását. Az viszont konkluzióként elmondható, hogy a Coinbase és a Nubank sem biztosított akkora stabilitást, mint a bitcoin. Simán látható, hogy jóval nagyobb ingadozások voltak a Nubank és a COIN árfolyamában is, mint a BTC-jében.