Mi az a NRÉ és miért is fontos?

Egy eszköz piaci értéke úgy is felfogható, mint az a pénzösszeg, amelyet a piacon fel lehetne venni. Amikor egy tőzsdén jegyzett társaság piaci értékéről beszélünk, akkor a piaci kapitalizációjára gondolunk, és ez pedig egyenlő lesz az adott társaság forgalomban lévő részvényeinek számával, szorozva a részvények pillanatnyi árfolyamával.

Az olyan pénzügyi kereskedési eszközök esetében, mint amilyenek a határidős ügyletek és a részvények, meglehetősen egyszerű meghatározni a piaci értéket, mivel azok piaci ára bárki számára elérhető, aki meg akarja találni azokat. Ugyanakkor, ezzel szemben egy lakásépítés vagy egy vállalkozás piaci értékének meghatározása ennél bonyolultabb, és a pontos becsléshez szakértő segítségére lehet szükség.

A piaci értékek nem maradnak változatlanok. Inkább felfelé vagy lefelé mozognak a kereslet és kínálat változó erőitől, valamint a tágabb gazdasági környezettől függően. Gyakran előfordul az is, hogy amikor olyan medvepiac van, mint amilyet 2022-ben tapasztalhattunk, akkor a piaci értékek általában csökkenést mutatnak. A bikapiacok segíthetik azokat újra emelkedni.

A társaságoknak gyakran fel kell mérniük eszközeik értékét. Különösen azt kell megbecsülniük, hogy mennyi pénzzel tartoznak nekik, és mennyit érnek részvényeik. Ennek során az értéket konzervatív módon kell kiszámítaniuk, vagyis úgy, hogy az értéket ne becsüljék túl. Ezt hívják nettó realizálható értéknek (NRÉ), és általában arra használják, hogy képet kapjanak arról, hogy a vállalkozás készleteinek eladási árából mennyit fog ténylegesen megkapni az eladó.

Tartson velünk továbbra is, hogy javítsa a CFD kereskedéssel kapcsolatos képességeit a piaci érték és az NRÉ további magyarázatának segítségével.

Példák az NRÉ-re

Tegyük fel, hogy valaki el akarja adni az autóját, és a vizsgálat után úgy találja, hogy az elfogadható ár 20,000 dollár lenne. A fényezés javítása azonban 650 dollárba, és egy új visszapillantó tükör vásárlása 50 dollárba kerül. Ezenkívül, a használtautó-kereskedő 400 dollárt kér a szolgáltatásaiért. Az NRÉ célja, hogy meghatározza azt az összeget, amelyet az eladó várhatóan megkaphat a jármű sikeres javítása és eladása után. Kiszámítható úgy, hogy levonjuk az autó javítási és eladási költségeit (650+50+400=1100 USD) abból az összegből, amelyet az eladó elvár a vevőtől (20,000 USD), ami 18,900 USD lesz egyenlő.

Abban az esetben, ha egy olyan társaság készletéről beszélünk, mint a Microsoft, akkor az NRÉ-t úgy határoznánk meg, hogy a termékek eladási árából levonnánk a csomagolás és a szállítás költségeit. Az eredmény ismét egy óvatos becslés lenne arra vonatkozóan, hogy a Microsoft mennyi pénzt várhat a nap végén, miután eladta a raktárában lévő készletet.

Korábban már említettük, hogy a társaságoknak egy tiszta képet kell kapniuk arról, mennyivel tartoznak nekik. Az NRÉ itt lép be, és levonja az adósságokat, amelyek valószínűleg kifizetetlenek maradnak. Az eredmény reálisabban azt a pénzösszeget mutatja, amelyet a Társaság elvárhat az adósaitól.

Az NRÉ dinamikus

Ahogy a piaci érték sem marad változatlan, hanem inkább a piaci feltételeknek megfelelően mozog, úgy az NRÉ is dinamikus és változékony. Például olyan időszakokban, amikor a gazdaság visszaesésben van, a társaság ügyfelei nehézségekbe ütközhetnek a teljes vagy időben történő fizetésért. Nem úgy, mint amikor a gazdaság szépen dübörög úgymond, vagyis halad, és a legtöbb kifizetés időben megérkezik, ugyanis akkor a társaság készletének NRÉ-je magasabb lesz.

Abban az esetben, ha két olyan társaságot hasonlít össze, amelyek ügyfeleik hitelképessége tekintetében eltérőek, akkor is eltéréseket találhat az NRÉ esetében, még akkor is, ha az általuk értékesített termékek azonosak. Ennek az az oka, hogy ha egy társaság szigorúan biztosítja ügyfelei számára a legmagasabb hitelképességi szintet, akkor az a társaság elkerülhetetlenül magasabb szintű követeléseket fog élvezni. Ennek eredményeként az NRÉ-jük magasabb lesz.

Egy másik példa az NRÉ dinamikáját fenntartó tényezőre az a tény, hogy ha egy technológiai társaság készletei gyorsan elavulnak, a vezetőségnek csökkentenie kell a részvény eladási árát, hogy vonzó maradjon. Ez akkor fordulhat elő, ha az iparágban egy innováció hirtelen elavulttá vagy kevésbé kívánatossá teszi a tárolt készletet.

Összegezve

Az NRÉ azért fontos, mert segít a társaságoknak tisztában lenniük azokkal a tényezőkkel, amelyek aláássák eladási áraikat. Az NRÉ kiszámításával a társaságok egyértelműbben felismerhetik, például, mondjuk az ügyfeleik hitelképességével kapcsolatos problémákat, vagy az olyan fennmaradó költségeket, mint a díjak és jutalékok, amelyek folyamatosan megsokszorozódnak. Az ilyen jellegű problémák ezután jobban beazonosíthatóak, kezelhetők és javíthatók.

Jól tette, hogy bővítette a CFD-k formájában történő kereskedésre vonatkozó tudásbázisát a piaci érték és a nettó realizálható érték megismerésével, és azt javasoljuk Önnek, hogy mindkét témáról olvasson tovább, mert még nagyon sok minden van, amiről tanulhat és informálódhat.