A bitcoin közel a 27 ezer dollárhoz, mi történik a kriptopiacon?

A kriptopiacon komoly emelkedés tapasztalható a mai nap folyamán, mivel a bitcoin és az altcoinok is pozitívan reagálnak a Federal Reserve 300 milliárd dolláros mennyiségi enyhítésére (QE).

A kriptopiac ma zöldben pompázik, ami annak köszönhető, hogy az Egyesült Államokban zajló bankválságra reagálva a Federal Reserve 300 milliárd dollárt injektált a gazdaságba.

A cikk írásának idején a bitcoinnal 26 911 dolláron kereskednek, az ethereummal 1759 dolláron.

A bitcoin árfolyama 2022 júniusa óta nem állt ilyen szinten, de vajon a bikák meddig tudják fenntartani a lendületet?

A feszültség mindenhol érezhető, mivel a legfrissebb gazdasági adatok azt mutatják, hogy a FED igen messzire ment a bankválság megfékezése érdekében, amely egyesek szerint semmihez sem hasonlítható.

A figyelmeztetések szerint az elkövetkező hetekben több más bank is csődbe mehet, és bankválság átterjedhet egész Európára. Ebben a helyzetben úgy tűnik, hogy a kriptopénz most az egyik legnépszerűbb biztonsági menedék a 2008-as globális pénzügyi válságra emlékeztető zavarok közepette.

A Silicon Valley Bank (SVB) és a Signature Bank együttes összeomlása azt eredményezte, hogy a FED 297 milliárd dollárt öntött a gazdaságban. Hasonló lépést a FED 2020 márciusa, a COVID-19 válság óta nem tett. Akkor a bitcoin közel 70 000 dollárig menetelt, így többen a vezető kriptovaluta árfolyamának kilővésére számítanak.

“A hónap végére a mérleg új csúcsot érhet el. A kamatemelések nem számítanak. Az infláció sokkal magasabbra tart, köszönhetően a banki mentőcsomagoknak” – írta a Twitteren Peter Schiff.

A kriptopiac teljesítménye már eddig is érzékenyen reagált a központi banki likviditási trendekre – és nem csak az USA-ban.

Minél több likviditást pumpálnak a központi bankok a globális gazdaságba, annál jobb, állította februárban Arthur Hayes, a BitMEX korábbi vezérigazgatója. Legutóbbi, március 16-án megjelent blogbejegyzésében Hayes eközben szembetűnő kontrasztot vont a 2020. márciusi és a FED e havi bankmentő csomagja között.

“A COVID pénznyomtatási epizódja alatt a bitcoin 3 000 dollárról 69 000 dollárra emelkedett. Ezúttal mit fog tenni?”

A legfrissebb eseményeket kommentálva a népszerű kereskedő, Crypto Tony csak azt írta:

“Jó látni némi erőt a bitcoinban ma reggel”.