A bitcoin legalizálásáról tartanak népszavazást Svájcban

A 2B4CH és a kriptovalutára szakosodott svájci nonprofit társaság előterjesztette népszavazásra javaslatát. Kérelmezték a bitcoin jóváhagyását Svájc szövetségi alkotmányában. A vállalat megjegyezte, hogy ennek részleteit még nem dolgozták ki.

A vállalat szerint a svájci lakosság körében előreláthatólag legalább 100 000 támogatást kapna a bitcoin és kriptovaluta bevezetése. Ez végérvényesen elősegítené a kriptovaluták jóváhagyását.

Svájc évek óta kriptovaluta-barát országnak tekinthető, hiszen számos kriptovalutához kapcsolódó vállalatnak és intézménynek ad otthont.

2020. szeptemberében a svájci parlament egyhangúlag elfogadta az elektronikus nyilvántartásoktól szóló törvényt. Ez lehetővé teszi a kriptovaluta társaságok számára, hogy részvényeiket , kötvényeiket és egyéb pénzügyi eszközeiket tokenizálják.

Zug kanton azonos nevű fővárosa már régóta a világ minden részéről származó kriptovállalatok egyik fő központja.” Kripto-völgy”-nek is nevezik, köszönhetően kedvező adórendszerének.  Az itt élők és bejegyzett vállalatok az adóikat körülbelül egy éve bitcoin és ethereum kriptovalutákkal is fizethetik.

Svájc azon országok közé sorolható, melyek elsőként hoztak törvényt a kriprovalutákról.

Népszavazás a bitcoin támogatásáról

A 2018. júniusi népszavazásakor a valuták szuverenitásról közel 500 000 svájci állampolgár voksolt egy olyan pénzügyi rendszer mellett, amelyet már nem a bankok szabályoztak. Eredményeként meggátolták, hogy a bankok saját készpénztartalékukat meghaladva adjanak hiteleket elektronikus fizetőeszköz létrehozásával.

Nyilvánvalóvá vált, hogy a lakosság egyértelműen támogatja a kriptovaluta rendszert, ami megfoszthatná a bankrendszer pénztermelési monopóliumát. Természetesen ez nem a bankrendszer érdeke, emiatt pedig nem támogatja a digitális valuták elterjedését Svájcban.

Az akkori népszavazás eredményére a Svájci Bankszövetség könyörtelen választ adott:

„A Svájci Bankárok szövetsége határozottan elutasítja a kezdeményezést. A meglévő monetáris és költségvetési rendszer tagadhatatlan prioritást élvez. Kétségtelen, hogy tökéletesen szolgálja ki az embereket és az egész gazdaságot.”

Az elmúlt két évben még a svájci bankrendszer véleménye is megváltozott a kriptovalutákról, melynek bizonyítéka, hogy számos pénzintézet nyitott a kriptokereskedelem irányába.

Szeptemberben  a Svájci Pénzpiaci Felügyeleti Hatóság (FINMA) jóváhagyta a Crypto Market Index Fund-ot, az ország első kripto-befektetés alapját. Ez azt jelenti, hogy az a svájci befektetési alapok ügyfeleik számára alternatívaként kriptovalutákkal kapcsolatos eszközöket is nyújthatnak .

A kriptovaluták nagyfokú befogadását és elterjedését eredményezi majd Svájcban a népszavazást követő kripto-fizetőeszközök legalizálása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük